Щори, които се управляват с дистанционно, телевизор, който се контролира от телефона, звънец за вратата с висококачествено видео бяха част от фантастични новели, холивудски филми или ТВ шоута. Но днес всички те са вече тук и все повече хора залагат на умните технологии в дома си. Вие имате ли крушка, която сменя цветовете си?

Според проучване на портала Houzz измежду 1000 души, правили ремонт в последните 12 месеца или планиращи такъв в следващите 12 месеца, поне половината, извършили реновация, добавят по някоя нова технология, а 45% инсталират техника, която дава възможност за управление или наблюдение от смартфон или компютър.

Хора, които са по средата на ремонта, са най-склонни да инвестират в умни технологии, защото те са заделили време и пари, за да направят подобрението, казва Нино Сичинава, главен икономист в Houzz.

Собствениците мислят за това кое би направило дома им по-комфортен и удобен“, казва той. „А някои от тях гледат на тях като начин за увеличение на стойността на имота си“.

Но собствениците все още не инвестират твърде много в новите технологии. Три четвърти от тях харчат или планират да похарчат до 1500 долара, а само 5% са склонни да инвестират 5 000 долара и повече.

Все още повече от половината от хората не търсят нови технологии. Те не се интересуват от тях, смятат, че са скъпи или се притесняват да не бъдат следени в собствения си дом.

Тези, които все пак залагат на новите технологии, предпочитат системи за сигурност и защита, като аларма за пожар и газ, както и камери. Те съставляват 25% от инсталациите и тези купувачи са склонни да се доверят на професионалист, за да ги инсталира.

Причината – собствениците се притесняват за сигурността на своя дом – за набези отвън и аварии. Освен това е забавно да покажеш на колегата си на смартфона видео от дома си.

Умните системи за забавление, като смарт телевизори, спийкъри и уреди за стрийминг, са вторите най-популярни технологии. Те съставляват 18%. Следват системите за контрол на климатика, като 14% от собствениците разчитат на тях, за да контролират затоплянето и охлаждането, за да спестят енергия. Контрол на осветлението е в интерес на 12%.

“Собствениците се интересуват от максималния комфорт на дома си“, казва Сичинава. „Въпрос на време е да внедрят умните технологии“.