„Радвам се да ви уведомя, че ЕЛАРГ приключи частичното изкупуване на облигации във връзка с упражнeните от облигационерите пут-опции съгласно условията на преструктурирания през август облигационен заем. Щастлив съм от факта, че фондът приключи ангажимента си за обратно изкупуване на облигациите преди договорения за целта срок - 31 декември 2010 г.", заявява в официално прессъобщение Андрей Круглихин, изп. директор на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Фондът пое ангажимент (пут-опция) към облигационерите (QVT Fund LP и Allianz), че при поискване ЕЛАРГ ще изкупи до края на годината 2.85 млн. от издадените 10 млн. евро облигации. Дружеството изкупи обратно 2 860 броя облигации с общ номинал 2.86 млн. евро. В тази връзка Съветът на директорите на фонда взе решение за обезсилване на 2 860 броя обратно изкупени облигации от облигационния заем на ЕЛАРГ.

След обезсилването на тези облигации в обръщение остават 7 140 броя облигации с общ номинал 7.14 млн. евро. QVT Fund LP притежава приблизително 70%, а Allianz - останалите.

„Бих искал накратко да ви напомня също, че остатъкът от главницата падежира на 3 август 2013 г. ЕЛАРГ има право да погаси предсрочно цялата или част от оставащата главница по облигациите, като погасяването може да се извърши едностранно и без съгласието на облигационерите на който и да е ден след 3 август 2011 г.", заявява Круглихин. „Цената, на която може да се упражни предсрочното погасяване, е с премия от 1% от номиналната стойност на облигациите. Лихвата е фиксирана на 8.5%, платима на две вноски годишно. Освен това всички постъпления от продажбата на основния актив на фонда, предназанчен за продажба - проект „Камбаните" - ще бъдат използвани за изплащане на остатъка от оставащата към момента на продажбата главница по облигационния заем".

От компанията съобщават, че паричните средства за обратното изкупуване на облигациите са получени от обичайните дейности, включително наеми, продажба на реколта и оптимизиране на портфейла от земеделски земи.

Решението за предсрочно изпълнение на поетите ангажименти по обратното изкупуване на облигациите е взето с оглед свеждане до минимум на разходите за лихви, тъй като лихвите по краткосрочните депозити са значително по-ниски от лихвата по облигационния заем.

„В заключение, бих искал да ви уведомя, че ЕЛАРГ ще приключи финансовата година с напълно преструктуриран баланс със съществено по-ниски пасиви и доказано доверие от страна на акционерите и кредиторите на фонда", обещава Андрей Круглихин.

Акциите на компaнията не се търгуваха на БФБ-София днес. Последната цена на затваряне е 0.57 лв. за лот.