Гърция търси наематели за 40 необитаеми острова. Правителството в Атина спешно активизира програмата по приватизация, за да получи свежи средства в хазната.

Страната е подложена на натиск за спешни мерки, които да осигурят поредния транш от външните кредитори.

За срок от 30 до 50 години Гърция предоставя 40 необитаеми острова на чужди инвеститори. Законодателството не позволява продажба на островите, а само дългосрочно наемане, уточниха от Фонда по управление на държавните активи.

Локациите на предлаганите острови дават прекрасна възможност за изграждане на туристически комплекси в непосредствена близост до морето.

Около 20 млрд. евро се очаква да влязат в бюджета до 3 години от приватизацията на апетитни държавни имоти, съобщи БНР.

Въпреки реакцията на опозицията, правителството промени законодателството, с което улесни приватизацията на фирми с държавно участие. Особен интерес има към държавната газова компания, лотарията и железопътния оператор.

Преговорите между външните кредитори и Атина продължават, но вече бележат напредък след активизиране на програмата по приватизация.

Все още няма споразумение по искането на кредиторите за масово уволнение на държавни служители и повишаване на възрастта за пенсиониране. Министърът на труда е готов да подаде оставка, ако се приемат мерките.