Руски инвеститори напоследък проявяват засилен интерес към имоти по гръцките острови, съобщава в. "Имерисия". Причината, според изданието, е в постоянно падащите им цени заради кризата, обхванала Гърция.

Руснаците търсят предимно големи терени, на които да построят ваканционни селища за сънародниците си, съобщи bTV. В полезрението на инвеститорите попадат островите Евбея, Закинтос, Крит и областта Етолоакарнания, Западна Гърция.

Освен поевтиняването на имотите, гръцки строители изтъкват и други две причини за повишения интерес: първата е, че руснаците възприемали Гърция като врата за достъп до Европа, а втората се обяснявала с факта, че и руснаците са православни християни, което допринесло за скок в религиозния туризъм.

Вестникът твърди още, че руска браншова камара планира скоро да построи 5 000 къщи за руснаци. Руснаците били склонни да дадат до половин милион евро, за да се сдобият с големи терени в Гърция. Основното им искане било да получат постоянна виза за престой в Гърция и възможност за разходки до Европа.

На Халкидическия полуостров, например, руснаци са закупили десетки къщи, чиято цена варирала от 200 000 евро до над два милиона евро. Подобни действия руски инвеститори били предприели и по отношение на гръцките острови Миконос и Родос.

Предишни данни показват, че 10% от руските туристи са потенциални купувачи на имоти в Гърция. Това означава, че ако тази година в южната съседка почиват един милион руснаци, както очакват гръцките туроператори, тогава би трябвало да се очаква 100 000 от тях да закупят имоти.

Преди време същото издание писа, че Гърция може да се присъедини към групата от страните със специализиран режим за привличане на богати инвеститори в имоти чрез издаване на имигрантски визи и че вътрешното министерство на страната смята да промени ситуацията на пазара на имоти. Плановете предвиждат автоматичното издаване на визи на граждани извън Европейския съюз, които инвестират "значителни суми" в имоти в Гърция, основно в къщи, вили и други ваканционни имоти.

Заради кризата цените на имотите в Гърция паднаха значително през последните месеци, което привлече вниманието на редица чуждестранни купувачи и най-вече от Русия. Броят на руските туристи в Гърция не престава да се покачва. През 2012 г. се очакват повече от милион руснаци да посетят страната, в сравнение със 750 000 през 2011 г. и 360 000 през 2010 г. Техният брой може да надхвърли 1.6 млн. души през 2013 г.