Цените на жилищата в пренаселения Хонконг традиционно са високи, но до сега не можеха сериозно да се мерят с лидерите в тази класация, като Лондон, Ню-Йорк или Токио.

Икономическата рецесия засегна цените на луксозните жилищни имоти в целия свят. Луксозните жилища в Лондон все още са пет пъти по-евтини в сравнение с март 2008 г.

Но доверието към луксозния жилищен пазар в Хонконг, движено от стабилния икономически ръст на Китай се връща бързо.

През изминалата седмица на местния пазар беше продаден апартамент, тип пентхаус, в новопостроена сграда за 3.16 млн. долара. Това може и да не звучи много впечатляващо за сегмента на най-луксозните жилища, но площта на апартамента е само 75.8 кв. м, което означава, че цената надминава 54 000 долара за единица жилищна площ.

Ръста на цените на луксозните жилища не означава, че Хонконг се е отървал от рецесията. Нивото на безработица остава на високи нива - 5.4%, а продажбите на дребно са се понижили през юли с 5.5% на годишна база.

Цените на жилище в нелуксозния сегмент също отчитат ръст от началото на тази година с 25%, но все още остават близо три пъти по-евтини спрямо пиковите стойности, отчитани през 1997 г.

И все пак, сегментът на луксозни жилища отчита забележително съживяване. Според местните агенти по недвижими имоти движението на цените нагоре е стимулирано главно от китайски купувачи.

От друга страна бурното развитие на китайската икономика значително увеличи броят на китайските богаташи през последните няколко години, което в комбинация с ниските лихвени проценти и достъпното кредитиране също стимулира пазара.