Шведската верига за продажба на мебели IKEA временно ще прекрати инвестициите в нови проекти на територията на Русия, докато не бъдат разрешени ключови административни въпроси относно бъдещата дейност на компанията в страната, пише Lenta.ru.

Това стана ясно след изявление на Пер Кауфман - генералния директор на IKEA за Русия пред агенция "Интерфакс".

Компанията ще довърши започнатите вече проекти в руските градове Самара, Уфа, Омск и столицата Москва, като даже има намерение да продължи преговорите за реализация на проекти в Саратов, Воронеж и Тюмен, съобщи още Кауфман.

През месец март от IKEA загатнаха, че могат да прекратят инвестициите си цел разширяване ма мрежата си от председателства в Русия, заради възникнали проблеми с местните власти в Самара няколко дни преди официалното откриване на магазини там, което доведе до отлагане на церемонията.

Основателя на компанията Ингвар Кампрад заяви в ефира на шведската радиостанция Р1, че изключително съжалява, че руските власти все още нищо не правят за да облекчат бизнес средата и да привлекат повече инвеститори на местния пазар. Кампард даже обвини руските власти, че са измамили компанията с близо 136 млн. евро с надписани сметки за газ и други комунални услуги.

IKEA е най-голямата верига за продажба на мебели в света като понастоящем притежава общо 231 магазина в 24 страни в целия свят. Годишният обем на продажбите за изминалата година е достигнал 19 млрд. евро.

В Русия компанията има 11 магазина и 13 търговски центрове "Мега" в най-големите градове те Москва, Санкт Петербург, Казан, Екатерининбург и Новосибирск.