Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили с най-много от 25 години насам през септември, като глобалната финансова криза е обезкуражила купувачите, сочат данни на финансовата институция HBOS Plc.

Средна цена на имотите е паднала с 12.4% на годишна база, или най-голямото понижение от началото на статистиката през 1983 г. цената е била 170 866 паунда, според данни на Bloomberg.

Сред основните причини за понижението е изключително силният спад при отпусканите кредити - от една страна, заради ръста на лихвите, а от друга - поради завишените изисквания на банките, които страдат от най-голямата в историята им криза.

На месечна база цените на имотите във Великобритания през септември са отбелязали понижение от 1.3%.

Британското правителство обяви вчера спасителен план за подпомагане на финансовата система с 50 млрд. паунда.

В същото време Централната банка на страната осъществи най-голямото понижение на лихвата от 2001 г. насам, като част от синхронизираните действия на световните централни банки, предприети вчера.

Действието по намаляване на лихвите се очаква безспорно да окаже положително въздействие върху пазара в дългосрочен аспект.

Одобрените ипотечни заеми са се понижили до най-ниското им ниво от 1999 г. насам, посочиха данни на централната банка на страната, изнесени през изминалия месец.

Ръстът на икономиката през второто тримесечие бе нулев, като с това се прекрати най-дългото от столетие повишение на икономиката на страната. От МВФ прогнозираха отрицателен ръст на британската икономика в размер на 0.1% през следващата година.