Инвестиционният интерес към Плевен, Белене и целия регион се засилва, твърдят експерти от администрацията в областния град. Една от причините се дължи на предстоящото възобновяване на строителството на втората българска атомна централа, смятат специалистите.

Само през последния месец няколко български и чуждестранни фирми обявиха инвестиционни проекти, които ще реализират в Плевенско през следващите пет години, като размерът на очакваните инвестиции е за над 200 000 000 лв., предаде БТА.

За първи път от десетки години насам в град Белене започна строителство на нов жилищен комплекс с четири многоетажни сгради и подземни паркинги. Той ще бъде завършен за 18 месеца, като за изграждането му ще бъдат вложени 10 000 000 лв. частни инвестиции. Кметът Петър Дулев е убеден, че с навлизането на нови инвеститори в общината по-бързо ще се намали нивото на безработицата и ще се повиши стандартът на живот в крайдунавския град.

През последните четири години в областния център са инвестирани над 1.2 млрд. лв., отбеляза кметът Найден Зеленогорски, като подчерта, че особено значителни са темповете в развитието на строителния бранш. Годишно се изграждат и продават над 2000 кв. м жилищни площи, увеличава се и строителството на индустриални площи и офиси, уточни той.