В Република Южна Африка се появи къщата на бъдещето. Сградата е изцяло еко-ориентирана и използва възобновяеми източници на енергия, а заедно с обитателите си дава възможност за наистина "зелен" начин на живот.

Истината е, че в страна, където почти няма полезни изкопаеми, хората търсят варианти да се справят без въглища, газ и АЕЦ. Броят на хората, които се стремят да живеят целесъобразно и без да вредят на околната среда, непрекъснато се увеличава.

Ето защо неправителствена организация, която се занимава с екоориентирано обучение решава да построи къщата на бъдещето. Стените са направени от използвани автомобилни гуми.

Технологията е такава, че позволява зимата да се задържа топлина, а лятото помещенията държат хладно. За целите на проекта са привлечени и учениците от местното училище. Момичетата и момчета възприемат експерименталната къща като своя.

Tози особен дом, разбира се, има компост. По-интересното е, че на базата на тази технология работи и тоалетната. След всяка употреба в нея се изсипват дървени стърготини.

Половин година по-късно съдържанието се използва като тор за местното мини-ранчо, в което се отглеждат най-различни видове плодове и зеленчуци. Мики Ван Дер Ховен обгрижва лехите и е категоричен, че къщата може да изхранва обитателите си.

Огромна роля за еко-постройката имат и слънчевите лъчи. Фотоволтаичните панели на покрива загряват водата за къпане. Храната се приготвя с помощта на специална печка, която използва именно слънцето.

Ако все пак се налага да се приготви нещо по-сложно се използва и малко фурна, която работи с малки парчета дърво, отглеждани в мини-ранчото на Мики.

Майк Бърд, който е сред основателите на зеления дом, е убеден, че именно така ще изглежда бъдещето, особено на места, където няма достатъчно източници на електроенергия.

С много желание и с около 10 хил. долара за дом, светът може да стане едно по-чисто и екологично място, посочва ТВ7.