Посетете и нашата Фейсбук страница

10.Бил Гейтс

Сагата Microsoft му спечели няколко години като най-богатия човек в света. Сега втори в класирането на Forbes, той инвестира в многобройни каузи, включително срещу бедността и болестите в Африка, а в последно време показва все по-голям интерес към екологията. Като остава тясно свързан с първоначалната цел на фондацията Бил и Мелинда Гейтс, неговите зелени инициативи се съсредоточиха върху развитието на селското стопанство в Африка и икономия на енергия .

Все пак Гейтс има да чисти няколко смущаващи факти в историята си като инвестициите си в Exxon Mobil, която еколозите никак не обичат, ангажимента му към ядрената енергетика и някогашната си подкрепа за ГМО.

В своето кредо Гейтс държи на иновациите: "Повече от 90% от субсидиите са посветени на внедряване на технологии, а не на изследвания и развитие. Можете да си купите стара технология, но няма да имате революция, тъй като не отделяте средства за научни изследвания", заявява той

9. Лари Пейдж и Сергей Брин

Основателите на Google също бяха изкушени от сирените на устойчивото развитие. Зелените инвестиции на известната търсачката са се увеличили през последните месеци, особено в сферата на соларната и вятърната енергия. Инвестицииите им в соларни паркове в Калифорния и Германия сега достигат общо 680 милиона щатски долара (474 млн. евро).

Енергийната офанзива на Google очевидно не е без скрити мотиви освен гигантската полза за Калифорния, те ще заслужат обществен престиж и намаляването на данъците.

8.Дъглас Томпкинс

Американският милиардер, който е направил богатството си от марката облекло North Face, специализирана в оборудване за туризъм, и Esprit, е приел начин на живот, по-щадящ за околната среда.

Промяната премина първо през продажбата на двете фирми, защото осъзнал, че "продава дрехи, от които хората не се нуждаят наистина". След това се премества в Чили, където е придоби една изоставена ферма и купува няколко хиляди хектара на страната за да възстанови естествения им хабитат.

Неговият Pumalin park се превърна в природен резерват от 3250 кв. км и Томпкинс се ангажира да го завещае на чилийското правителство след своята смърт.

През последните години, той закупи земя и от селяните в Аржентина с цел да създаде национален парк на 1. 3 милиона хектара. Неговите инициатива си доста похвални- екологично, но и доста смущаващи- социално.

7. Тед Търнър

Медийният магнат посвети една значителна част от богатството си (оценявано на 2.1 милиарда долара) за екологичната кауза. Създаването на фондацията на Търнър през 1990 г. е важна първа стъпка.

Фондацията се занимава основно с възстановяване на дивата природа, подобряване на качеството на въздуха и устойчивото развитие като цяло. Нетърпелив за енергийна промени, г-н Търнър създаде DT Solar, компания, посветена на изграждането на слънчеви електроцентрали.

Тед Търнър е най-големият земевладелец в Съединените щати, с общо над 800 000 хектара, които използва предимно за отглеждане на бизони . Смущаващ детайл- месото на животните отива основно в неговата верига ресторанти.

6.Джеф Скол

Бившият собственик на eBay, който също е филмов продуцент, има богатство, оценявано на 3.2 милиарда щатски долара. Влага около 20 млн. евро в изследователска група за защита на климата (Alliance for Climate Protection) и създава три фондации с бюджет около 45 млн. долара, посветени на някои от спешните въпроси в нашето общество, а именно покачването на термометъра, глобалния недостиг на вода, епидемиите и разпространението на ядрени оръжия.

5. Ричард Брансън

Ричард Брансън е вероятно най-загриженият милиардер за проблемите на околната среда. Неговата Virgin Airlines е смятана за една от най-приятелските авиокомпании в света в екологично отношение, макар това да не променя факта, че нито бизнесът, нито хобитата на Брансън имат нещо общо с екологията. В замяна на това Брансън посвещава голяма част от богатството си (оценява на 4.2 милиарда щатски долара) на борбата срещу изменението на климата, най-вече чрез решаване на проблема с емисиите на парникови газове.

Тридесетият най-богат човек в света със състояние, което се оценява на 18.1 млрд. долара, кметът на Ню Йорк, избран през 2002 г., Майкъл Блумбърг може да си позволи да приеме заплата от един символичен долар за управление на града. От екологична гледна точка, той е човекът, който въведе в C40 - програма, която обединява най-големите градове в света, за намаляване на въглеродните емисии. Насърчава хората да ползват обществения транспорт, строителството на по-енергийно ефективни сгради, инсталирането на слънчеви панели, разширява парковете: амбициозните цели, които са намерили място във всеобхватен план, който стартира през 2007 г. Това позволи на Ню Йорк да намали своите емисии на парникови газове с 13% в сравнение с нивата от 2005 г. В личен план - той е вложил 162 млн. долара в организации, посветени на екология, обществено здравеопазване и образование.

3. Джордж Сорос

През 2008 г., когато светът започва да потъва в историческа икономическа криза, г-н Сорос предложи значителни инвестиции в алтернативни източници на енергия и други екологични стратегии, които по думите му могат да помогнат за спасяването на световната икономика. Той обеща през следващата година да плаща повече от един милиард долара за чисти технологии.

Сорос обяви през февруари създаването на нов инвестиционен фонд за подобряване на енергоспестяващите технологии, намаляване на отпадъците и емисиите на парникови газове и като цяло и - развитие на възобновяемите енергийни източници.

Неговите икономически мотиви остават мистерия, но се оказа, че дори и небивалата му щедрост, не може да заличи репутацията му на финансова акула.

2. Джон Доер.

Друг магнат, който твърдо вярва в икономическите перспективи за устойчиво развитие. Познат с навременните си инвестиции в зората на Amazon и Google , той залага днес на зелените технологии. Той стартира "Greentech" през 1999 г., превръщайки се в пионер в тази област. Неговата фирма Kleiner Perkins Caufield & Byers е инвестирала повече над 200 милиона долара в дузина зелени компании между 2008 и 2010 г., някои ангажирани в на биогорива или електрически батерии . Подобно на Джордж Сорос, г-н Доер е убеден, че "в областта на зелените технологии могат да бъдат открити икономическите възможности на века".

1. Цзенгрон Ши

С богатство, което се оценява на 1.1 милиарда щатски долара от инвестиции във възобновяеми енергийни източници, той е олицетворение на китайските магнати.

За разлика от посочените по-горе западни милиардери, богатство му идва директно от зелената компания Suntech Power- най-големият производител на фотоволтаични клетки в света. Ненаситен перфекционист, Цзенгрон Ши също харчи много пари в изследвания и развойна дейност за подобряване на енергийната ефективност в своята област.

Посетете и нашата Фейсбук страница