За успеха на Бил Гейтс се носят легенди. Гейтс, който започва да програмира компютри на 13-годишна възраст, основава Microsoft на 20 години заедно с приятеля си от детинство Пол Алън, пише Форбс.

Гейтс напуска Харвард, за да посвети енергията си на неговата софтуерна компания и през последните 17 години е най-богатият човек в САЩ.

Уорън Бъфет, който е вторият най-заможен американец, тръгва по пътя към забогатяването още по-рано, прочитайки всички инвестиционни книги в библиотеката в неговия град Омаха до 12-годишна възраст. Той основава първата си инвестиционна компания на 25 години.

Гейтс и Бъфет оглавяват класацията на 272-та милиардери в САЩ, които са натрупали състоянието си сами. Тези магнати са натрупали общо богатство в размер на 920 млрд. долара. Двадесетте най-богати предприемачи, между които добре известни ръководители на технологични компании като Лари Елисън (Oracle'), Сергей Брин и Лари Пейдж (Google) и Джеф Безос (Amazon) разполагат с над една трета от това богатство.

Общото богатство на присъстващите в класацията на Forbes на 400 американци, които са наследили парите си, възлиза на 450 млрд. долара или наполовина на това, което притежават предприемачите.

За всеки Гейтс и Бъфет обаче, който заработва милиарди долари, има цели орди сериозни предприемачи, които предприемат рискове, основават компании и отчаяно се опитват да натрупат състояние. Какво обаче е изкачило тези заможни магнати до най-високите нива на успеха и какво ги кара да продължават?

В случая на Бил Гейтс отдаването на нещо в ранна възраст и бързите действия помагат. Най-богатият американец обяснява решението си да напусне колежа и да се присъедини към Алън по следния начин: "Страхувахме се, че ако изчакаме, някой друг ще ни изпревари."

Бъфет твурди, че всичко се дължи на емоционалната устойчивост. "Когато стигнете до някакъв извод, наистина не трябва да ви пука какво казват другите," казва Оракулът от Омаха.

Най-богатият политик в САЩ Майкъл Блумбърг пък е мотивиран от личен неуспех. Той първоначално е уволнен от Salomon Brothers през 1981 г., но си тръгва с 10 млн. долара в джоба. Вместо да ближе рани, да се оттегли или пък да си намери работа в друга компания, Блумбърг рискува и основава своята информационна агенция един ден след като си тругва от Salomon Brothers.

"това да живея добре беше най-доброто отмъщение," коментира той мултимилардния си успех в презентация пред студенти наскоро.

Тези супер богати предприемачи също така продължават с пълна пара дори и след като са натрупали състояния и не признават пораженията. Хазарния бос Шелдън Аделсън, който преди време беше третият най-богат американец, губи 22 млрд. за 12 месеца, или 88% от богатството си, по време на рецесията. Състоянието му намалява от 28 млрд. долара през 2007 г. до малко над 3 млрд. долара през март 2009 г. На определен етап той инжектира 1 млрд. долара от собствените си средства в Las Vegas Sands, за да помогне за спазването на срока на вноската по дълг и да остави компанията си в бизнеса. Днес той отново е сред най-успелите предприемачи в САЩ с лично състояние в размер на 14.7 млрд. долара, след като цените на акциите на компанията скочиха с над 1 500% от дъната си. Аделсън възнамерява да продължава в същия дух.

Понякога дори и милиардерите не са много сигурни как са станали толкова богати. В писмото си в отговор призива на Бил Гейтс и Уорън Бъфет за даряване на средства за благотворителност петролният магнат Джордж Кайзер, който е 18-ят най-богат човек в САЩ пише: "Осъзнах отрано, че доброто ми благосъстояние не се дължи толкова на някакви върховни лични качества или на инициативността ми, колкото на чист късмет."

Помолен наскоро да коментира какви важни решения са довели до успеха му, освен късмета и обстоятелствата, той признава, че е направил добра преценка да влезе в петролния бизнес преди налагането на петролното ембарго, в банковия бизнес преди срива на всички банки в Средния Запад в САЩ и в бизнеса с дялово инвестиране преди пазарите да тръгнат надолу. "Така че бих отдал заслуженото на подходящото време, което вероятно е друга дума за късмет и обстоятелства", казва Кайзер.