Най-младите милиардери в света са доказателство, че за много по-малко от един живот могат да бъдат натрупани огромни състояния. Възрастта на двадесетте най-млади милиардери в класацията на сп. Forbes е под 40 г.

Най-младият - Дъстин Московиц, е само с осем дни по-малък от съоснователя на Facebook Марк Закърбърг (и двамата са на 26).

На-възрастният измежду най-младите милиардери е съоснователя на Google Сергей Брин (37 г.). Той също така е и най-богатият, с лично състояние в размер на 19.8 млрд. долара. Възрастта на всички е към 28 февруари 2011 г.

Най-младият милиардер в света е Дъстин Московиц, чието състояние се оценява на 2.7 млрд. долара. Той е бил съквартирант на Марк Закърбърг в Харвард и е третият служител на Facebook. Той е само с осем дни по-млад от приятеля си. Двамата напускат Харвард и се местят в Калифорния, за да се занимават изцяло със социалната мрежа.

Самият Марк Закърбърг е вторият най-млад милиардер в света с 13.5 млрд. долара. През последната година богатството на Закърбърг скача с 238%, след като инвестиционни компании като Goldman Sachs вдигнаха пазарната оценка на Facebook до 50-70 млрд. долара.

Двадесет и седем годишният Алберт фон Турн унд Таксис за първи път се появява в класацията на Forbes на 8 годишна възраст, но официално наследява богатството си, което възлиза на 2 млрд. долара през юни 2001 г., на 18-я си рожден ден.

Скот Дънкан е на 28 години, а богатството му възлиза на 3.1 млрд. долара. През март 2010 г., след смъртта на баща му той поема частичен контрол над енергийния му бизнес, който се оценява на 12.4 млрд. долара. Най-богатият човек в Хюстън Дан Дънкан основава енергийната компания Enterprise Products с два камиона през 1968 г. Днес тя притежава над 49 000 мили тръбопроводи.

Едуардо Саверин се изчислява на 1.6 млрд. долара. Заедно с бившия си най-добър приятел Марк Закърбърг той основава Facebook в Харвард и получава 30% в компанията. Отношенията им се влошават когато Facebook съди Саверин за вмешателство в дейността на компанията, а той също отговаря със съдебно дело и настоява да запази своя 30-процентен дял. Двете страни сключват извънсъдебно споразумение и Саверин получава 5-процентен дял и правото да бъде записан като съосновател на сайта на Facebook. Според източници на Forbes Саверин продава акциите си и в момента дела му е около 2%.

Китайката Ян Хуейян е на 29 години и разполага с 4.1 млрд. долара. Тя е основен акционер в Country Garden Holdings, една от най-големите строителни компании в Китай. Ян има диплома по маркетинг и логистика от Университета на Охайо.

Най-младият син на убития бивш министър-председател Рафик Харири също попада в класацията. Фахд Харири е 30 години и разполага с 1.5 млрд. долара. Той наследява дял в конгломерата на баща си Saudi Oger, които се занимава със строителство, телекомуникации и недвижими имоти.

Стратегът от Силициевата долина и бивш президент на Facebook Шон Паркър (30 г.) дебютира в класацията на милиардерите с лично състояние в размер на 1.6 млрд. долара. Това се дължи на нарастващата пазарна стойност на социалната мрежа. Неговият дял се смята, че е малко под 3%. Шон Паркър е известен още с това, че на 19 г. става съосновател на Napster. Паркър беше изигран от Джъстин Тимбърлейк във филма Социалната мрежа.

Тридесет и две годишният Айман Харири, син на Рафик Харири, също попада в класацията с лично състояние в размер на 1.5 млрд. долара. Айман е в борда на директорите на Saudi Oger.

Челната десетка на най-младите милиардери в света се оформя от японеца Йошикацу Танака. Основателят на най-голямата японска социална мрежа Gree е на 34 г. и има с 2.2 млрд. долара. Акциите на неговата компания са поскъпнали с 35% в последната година.