Всеки би искал да се пенсионира като милиардер. Представете си как събирате тен на яхтата си, организирате партита в имението си и пътувате по цял свят, пише Investopedia.com.

Това може да звучи като рай за повечето хора, но за някои милиардери, работата започва едва след като получат златния си Rolex по случай пенсионирането.

Ето и някои от любимите неща на пенсионираните милиардери и какво обичат да правят през добре финансираните си златни години:

Благотворителност

Кой не би искал да промени света? Милиардерите не са изключение, а когато разполагат с огромно състояние, мнозина от тях решават да го споделят. Например Бил Гейтс се оттегли през 2008 г. на зрялата възраст от 52 г., за да управлява своята фондация заедно със съпругата си. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се бори срещу глада, помага за разработването на ваксини и подобрява образованието в гимназиите училища в САЩ.

Ако си представяте тези милиардер като отделни магнати помислете отново. През август 2010 г., четиридесет от най-богатите хора в света обещаха да като група да дарят половината от състоянието си за благотворителност. Уорън Бъфет, който поде тази инициатива заедно със своя приятел Бил Гейтс смята, че в резултат на това могат да бъдат набрани 600 млрд. долара за благотворителност, което е страхотна новина за нуждаещите се.

Телевизионни изяви

Всички сме очаровани от богатите и особено от тези милиардери, които са не са наследили богатството си като Уорън Бъфет. Не е случайност, че пенсионираните милиардери често си намират работа в телевизии и радиа. Бъфет е търсен постоянно за икономически съвети, а напоследък дори даде мнението си за икономическите стимули на щатското правителство.

Милиардерите често трупат състояния само от имената си. Вижте само Стив Джобс, Джордж Лукас и други милиардери, чиито имена и лица са толкова известни, колкото и успяващите им компании. Медиите обичат образа на влиятелния милиардер, така че много от тях си намират втора работа в телевизията или радиото.

Политика

Доста популярно сред милиардерите е да влизат в политиката, където да правят втора кариера след пенсионирането си. Такива примери са Майкъл Блумбърг и Мег Уитман. След като успява да натрупа 1.3 млрд. долара лично състояние като главен изпълнителен директор на eBay, тя се оттегля през 2008 г. и се кандидатира за губернатор на Калифорния от републиканската партия. Уитман губи изборите след като е похарчила за кампанията си 144 млн. долара собствени средства, но наскоро се присъединява към борда на директорите на Hewlett-Packard, което показва, че понякога, пенсионираните милиардери променят мнението си.

Някои милиардери не обичат светлината на прожекторите в политиката, но са готови да подкрепят политически кандидати с дебелите си портфейли. Фармацевтичният предприемач Стюарт Рар, например, продава компанията си Kinray за 1.3 млрд. долара и е решил да подкрепя Доналд Тръмп за евентуална президентска кандидатура.

Речи и консултантска дейност

Те не стават случайно милиардери, така че би могло да се предположи, че много от пенсионираните милиардери са търсени консултанти и оратори. Каква е тяхната тайна за успеха и как ние бихме могли да я изкопираме? Уорън Бъфет е известен с това, че споделя знанията си, а Мег Уитман през януари изнесе рече пред завършили университета Харвард. Не очаквайте обаче тези техни ангажименти да са безплатни, Много пенсионирани милиардери получават хиляди долари, за да споделят знанията си. Към тях могат да се добавят и евентуалните сделки с издателства за написването на книги.

Извод

Милиардерите, особено тези, които са натрупали сами богатството си, не са го направили като са гледали безучастно отстрани, така че не е изненада, да се видят всичките тези втори кариери след като се пенсионират. Парите може би вече не ги мотивират, но можем да очакваме тези добре добре известни хора да бъдат активи през голяма част от златните си години.