1 милион долара вече не само, че не се считат за много пари, но и според някои, това е минимумът, който трябва да имаш за пенсиониране.

Investopedia разглежда различни фактори, които показват какво значи „богат" в наши дни:

Във филмите:

Във филма „Остин Пауърс" Д-р Евил е замразен през 60-те години, Когато е размразен в наше време, той изнудва световните лидери за 1 млн. долара и те му се смеят.

1 милиард е „новият" милион. Приходите на най-касовите филми днес „Аватар" и „Титаник" надминаха 1 милиард. Същото важи и за „Властелинът на пръстените", „Карибски пирати", „Черният рицар".

Списъкът на Форбс

Форбс започва прочутата си класация през 1982 година. Тогава милиардери са били само 13 души!

През 2010 всички в списъка са милиардери. В класацията днес има 1 011 души. Последното място си делят 75 души със състояние от 1 млрд. долара.

В книгите

През 2008 общо 8.4 млн. американци са имали състояние от между 1 и 10 милиона долара.

Преди време книгите ни учиха как да станем милионери. Днес заглавията не хващат окото, ако не става въпрос за милиардери.

Някои от най-продаваните книги са: „Мислете като милиардер", „"Станете милиардер", „Милиардерски уроци от Доналд Тръмп" и др.

Музика

В хита си „Милиардер" Травис Маккой описва какво би направил, ако има милиард долара - ще осинови много деца, ще раздаде няколко Мерцедес-а, ще оправи рецесията, ще възстанови Ню Орлиънс и т.н. Дори имаме чувството, че парите няма да му стигнат.

Имоти

Най-скъпите къщи в САЩ са далеч над 1 милион долара.

Най-евтината къща в Санта Барбара, Калифорния, например, струва 1.02 млн. долара.

Спорт

През 2003 не е имало спортен отбор в света на стойност 1 милиард долара.

През 2008 е имало 24 отбора на или над тази стойност. Manchester United е бил най-скъп с цена 1.8 млрд. долара.