Бразилия в момента се наслаждава на добри времена. Безработицата в най-голямата страна в Южна Америка е на рекордно ниско ниво, а валутата й се оскъпи спрямо долара.

Наскоро страната откри нови залежи на петрол и природен газ, спечели домакинствата за Световното първенство по футбол през 2014 г. и на Олимпийските игри през 2016 и бъдещето й изглежда по-светло от всякога.

Като една от държавите съставляващи групата БРИК и в ролята си на доставчик на суровини за цял свят до 2050 г. Бразилия се очаква да стане по-богата от повечето основни икономики в момента.

Милиардерите в Бразилия са отражение на просперитета на страната, която продължава да трупа богатства чрез различни индустрии.

Ето и кои са най-големите милиардери в Бразилия:

1. Айке Батиста

Активите на най-богатия бразилец се оценяват на 27 млрд. долара, а той попада под номер осем в световната класация на милиардерите на сп. Форбс за 2010 г. Година преди това, през март 2010 г., състоянието му се оценява на 7.5 млрд. долара. Батиста не е наследил богатството си, а успява да го натрупа чрез добив на желязна руда и петрол. Батиста, който в момента е на 53 години, започва да добива злато когато е 23-годишен. Той има проблеми с репутацията си, когато през 2009 г. полицията нахлува в дома му в Рио де Жанейро по обвинения в контрабанда на злато и незаконни сделки. Обвиненията обаче не издържат в съда и Батиста в момента преследва целта си да стане най-богатия човек в света. Батиста се стреми към лично състояние в размер на 100 млрд. долара до 2020 г. През ноември 2010 г. той обяви желанието си да построи фабрика, която да произвежда продукти на Apple в Бразилия.

2. Доротеа Стайнбрук

Най-богатата бразилка наследява богатството на покойния си съпруг, който е бил собственик на един от най-големите производители на стомана в Бразилия. Компанията Companhia Siderurgica Nacional е била държавна преди Стайнбрук да я закупи. В момента синът на Стайнбрук, Бенджамин, управлява компанията. Другият й син, Рикардо, е председател на другата компания на семейството Banco Fibra. Богатството на семейство Стайнбрук се оценява на 5.5 млрд. долара, което ги поставя на 136-то място сред милиардерите в света.

3. Абилио дош Сантош Диниз

Ежедневното пазаруването е досадна работа за повечето хора, но за Диниз това е мултимилиарден бизнес. Състоянието на председателят на най-голямата верига магазини за търговия на дребно се оценява на 3 млрд. долара. Той наследява богатството си, но успява да го увеличи чрез бизнес ходове, в това число сливането между неговата компания, Pao Acucar и друга компания за търговия на дребно Casas Bahia. През 2005 г. продава контролен пакет в компанията на френска верига супермаркети за 860 млн. долара. Освен богатството си Диниз е известен и с това, че е отвличан като част от политически саботаж в деня на президентските избори в Бразилия през 1989 г.

4. Жорже Пауло Леман, Марсел Херман Телес, Карлос Алжерто Сикупира

Предпочитаното питие на тези тримата е бира. Те натрупват състоянията си като акционери в Anheuser-Busch Inbev. Тримата бизнесмени също така контролират бразилската компания за търговия на дребно Lojas Americanas. Партньорите попаднаха в новините през миналата година поради участието си в сделка за закупуването на Burger King за 3.3 млрд. долара чрез тяхната компания 3G Capital Management group.

Леман, който е завършил Харвард, е номер 48 в класацията на с. Форбс и е третият най-голям милиардер в Бразилия с 11.5 млрд. долара лично състояние. Телес се изкачва в класацията на Форбс в три поредни години, достигайки от номер 432 през 2007 г. до номер 152 през 2010 г., като за това време богатството му е нараснало от 2.2 млрд. до 5.1 млрд. долара. Освен проектите, които развива с Леман и Сикупира, той също така е член на борда на директорите на най-голямата непублична банка в Бразилия. Сикупира от своя страна е бивш инвестиционен банкер с лично състояние в размер на 4.5 млрд. долара.

5. Джозеф Сафра

Сафра е под номер 64 в класацията на милиардерите на Форбс. Той се занимава с банкиране и наскоро изкупи за 2 млрд. долара дела на брат си в единадесетата най-голяма бразилска банка Banco Safra. Освен това той притежава и Safra National Bank of New York, както и Banque Safra-Luxembourg. Състоянието на седемдесет и една годишния Сафра се оценява на 10 млрд. долара.

6. Гилерме Пейрао Леал и Луиз Сеабра

Мъжете обикновено не се занимават с грим, но за бразилските милиардери Леал и Сеабра в козметиката има пари. Дуото е заработило по над 2 млрд. долара чрез тяхната компания, вдъхновена от Avon. Техните продукти се продават в цяла Бразилия и в седем други страни от Латинска Америка.