Мексиканският магнат Карлос Слим, явяващ се най-богатият човек в света със състояние от 53.5 млрд. долара, се обяви против призива на Уорън Бъфет и Бил Гейтс свръхбогатите да пожертват половината от своето състояние за благотворителност.

„Да пожертвам половината си състояние за благотворителност - това е най-малкото абсурдно. Никой не може да каже със сигурност, че тези средства ще бъдат изразходвани по правилния начин от хората, в чиито ръце ще попаднат," аргументира се Слим.

„Прекрасно разбирам стремежа на богатите хора да съдействат за решаването на сериозни социални проблеми, но не е този начинът. Парите трябва да бъдат отпускани за значими социални програми, а за тяхната реализация да отговарят конкретни и компетентни хора," е категоричен мексиканският магнат.

По-рано Бъфет и Гейтс публично обявиха намерението си да дарят половината от своето състояние за благотворителни цели и призоваха същото да сторят и останалите свръхбогаташи по света.

Примерът им вече последваха 38 милиардери от САЩ, сред които кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбург, медийният магнат Тед Търнър и кинорежисьорът Джордж Лукас.

Източник:БГНЕС