Изминалата година беше добра за някои предприемачи с иновативни идеи. Кой би предположил, че човек може да стане милионер като продава купони по интернет?

Поради големия успех на компании като Groupon през 2010 г., 2011 може да се окаже дори още по-печеливша за тях, ако бъдат придобити от друга компания или пък излязат на борсата. Вижте кой може да се превърне от милионер в милиардер през следващата година, според Investopedia.com:

Андрю Мейсън - Groupon

Всеки ден абонатите на Groupon получават купон за покупка или услуга в някаква компания в техния град. Ако някакъв определен минимален брой хора закупят купона в 24-часов срок, сделката е валидна.

Купувачите сами разпечатват купона и могат да го използват когато им е удобно. От 2008 г. насам уебсайтът на основателя и главен изпълнителен директор на Groupon Андрю Мейсън се е разраснал до печалба от 350 млн. долара през тази година.

Базираната в Чикаго компания се оценява на 1.35 млрд. долара и мнозина се чудят как Мейсън планира да продължи да разраства бизнеса си. През октомври имаше слухове, че Мейсън е отказал оферта от Yahoo! на стойност между 3 и 4 млрд. долара.

Наскоро се твърдеше, че Google са предложили 5.3 млрд. долара, но и тяхното предложение е било отхвърлено. Ако не искат да бъдат купени, тогава какво остава? Има слухове, че Мейсън и инвеститорите в неговата компания планират да я листнат на борсата в близко бъдеще.

Марки Пинкус - Zynga

Базираната в Сан Франциско компания Zynga е известна като производител на интернет игри като FarmVille и Mafia Wars, които станаха известни в социални мрежи, като MySpace и Facebook. Потребителите на игрите на Zynga си купуват виртуални жетони през PayPal или с кредитна карта, а компания прави пари и от партньорството си с други компании, които предлагат услуги. Zynga е основана едва преди три години, но CEO-то и съосновател Марк Пинкус е разраснал дейността й значителни и компанията вече има над 1 300 служители и 13 офиса по света. Засега няма слухове за изкупуването на компанията, но Пинкус значително е увеличил интересът към нея, като продава дялове на инвеститори.

Стойността на компанията се оценява на около 5 млрд. долара, а руската Digital Sky Technologies купи акции на Zynga за 180 млн. долара през 2009 г. През тази година Softbank и Google купиха акции за общо 300 млн. долара.

Джери Стопелман и Ръсел Симънс - Yelp Inc.

Двама от бившите софтуерни инженери на PayPal, Джереми Стопелман и Ръсел Симънс, са сред основателите и ръководителите на успешната интернет компания Yelp. Потребителите на Yelp допринасят към уебсайта, който позволява на членовете му да разглеждат ресторанти и различни компании. В него могат да търсят и хора, които не са членове на сайта, а той действа като интерактивен справочник Жълти страници с карти за Канада и САЩ.

Стойността на компанията е неизвестна, но има информации, че приходите на Yelp за 2010 г. са 50 млн. долара. Дали на хоризонта се задава изкупуване на тази разрастваща се компания? Възможно е, въпреки че това дали Стопелман и Съмънс имат потенциала да станат милиардери през 2011 г. е по-малко сигурно. Твърди се, че през 2009 г. двамата са отказали оферта от Google на стойност 500 млн. долара.

Джак Дорси, Ивън Уилямс, Биз Стоун и Дик Костоло - Twitter

Ако не знаете какво е Twitter, значи все още живеете в някоя пещера. Социалната мрежа, в която постовете са ограничени до 140 знака, отчита значителен ръст на потребителите през тази година, като всички от деца до знаменитости обясняват какво се случва в ежедневния им живот. Twitter има 190 милиона потребители. Не е зле за сайт, който първоначално се смяташе, че ще е по-малко интересна версия на Facebook.

Основателите Джак Дорси, Ивън Уилямс, Биз Стоун и CEO-то Дик Костоло генерираха приблизително 150 млн. долара приходи през тази година. Растежът на компанията вероятно ще продължи на фона на продължаващите сериозни инвестиции от страна на компании за дялово инвестиране и повечето възможности компаниите да си плащат за реклама на сайта. Въпреки че през 2009 г. имаше слухове, че Apple се е интересувала от закупуването на Twitter, социалната мрежа си остава собственост на основателите й. Размерът и плановете за бъдещото й разрастване карат мнозина да се чудят дали евентуално IPO е част от нейното бъдеще.

Филип Роуздейл - Linden Lab

Базираната в Сан Франциско Linden Lab е известна с много популярната виртуална игра Second Life, която предлага на потребителите възможност да живеят напълно различен живот (или пък същия, ако изберат) от настоящия. Използвайки собствено проектиран аватар, жителите на Second Life участват в обществото като извършват различни дейности или завързват социални контакти и дори могат да купуват имоти, или да обменят услуги.

Основателят на Linden Lab Филип Роуздейл основава компанията през 1999 г. и е известен с това, че създава корпоративна култура основана на възнаграждението, която насърчава 245-те му служители да си изпращат "любов" когато се представят добре. Странната корпоративна култура обаче се простира до финансовите отчети на компанията, тъй като печалбата й пазарната й стойност са неизвестни. Въпреки това, наскоро имаше слухове, че Microsoft се интересува от придобиването на Second Life. Нито една от двете компании обаче не е потвърдила подобно нещо.