Мегаяхтите са една от най-големите и най-скъпите играчки на богатите - плаващи палати с уникални удобства, които могат да струват стотици милиони долари.

Мегаяхтите са частна собственост, разполагат с професионални екипажи и се срещат най-често в Средиземно море, Карибите и Близкия Изток. Всяка година сайтът SuperYachts.com изготвя класация на най-големите яхти в света, която след това дава право на собствениците да се хвалят, с това че имат най-големите плавателни съдове.

В класацията има яхти, които все още не са извършили първото си плаване, но тези нови плавателни съдове се очаква да бъдат доставени на собствениците им до края на 2010 г.

Ето и кои са най-големите яхти в света:

10. Al Mirqab

Дължина: 133 метра

Върхова скорост: 23 възела

Мощност: 13 400 конски сили

С дължина от близо 133 метра Al Miqab е десетата най-голяма яхта в света. Тя е собственост на емирът на Катар Хамад бин Ясим бин Джабер Ал Тани. Яхтата е пусната по вода през 2008 г. а цената й е между 250 и 300 млн. долара. Плавателният съд е считан за един от най-красивите в света като има награди за моторна яхта на годината и най-добър вътрешен дизайн от 2009 г.

Al Mirqab побира до 60 госта и 60 души екипаж. На нея има площадка за хеликоптери, джакузи на палубата, киносалон и асансьор. Яхтата тежи With 5,511 тона и плува под флага на Каймановите острови.

9. Serene

Дължина: 134 метра

Върхова скорост: N/A

Мощност: N/A

Построената от Fincantieri Yachts и проектирана от дизайнерите на Espen Oeino яхта Serene ще бъде представена през тази година, като в момента по нея текат довършителни работи, според SuperYachtTimes.com. Когато бъде завършена, Serene ще бъде най-голямата яхта, построявана някога в Италия.

Изграждането на яхтата започва през 2007 г., а Serene е считана за една от технологичните яхти в света. Тя разполага със седем палуби, две площадки за хеликоптери, хамбар за голяма подводница и голям вътрешен басейн.

8. Savarona

Дължина: 135 метра

Върхова скорост: 18 възела

Мощност: 6 600 конски сили

Savarona преди време беше най-голямата яхта в света. Тя е построена през 1931 г. и дължината й със сигурност изпреварва времето й. Яхтата е била предназначена за президентско ползване. Плавателният съд е собственост на Турция, но в последните години е отдавана на редица клиенти. На 30-ти септември 2010 г. обаче яхтата отново е върната на турската държава, след като е замесена в скандал с проститутки с участието на казахстански бизнесмен.

Това е първата яхта, построена от германската компания Blohm and Voss. Построяването й е струвало 4 млн. долара (сумата се равнява на 57 млн. долара през 2010 г.). Известна е с украсения си със злато 85-метров парапет, както и с библиотеката, плувния си басейн и турската баня.

7. Rising Sun

Дължина: 138 метра

Върхова скорост: 28 възела

Мощност: 48 920 конски сили

Яхтата е собственост на основателя на Oracle Лари Елисън и на медийния магнат Дейвид Гефен. Има слухове, че Елисън е поръчал построяването й, за да разполага с по-голяма яхта от тази на съооснователя на Microsoft Пол Алън. Построената през 2004 г. и обновена през 2007 г. Rising Sun Може да побере 15 гости и 45-членен екипаж.

Годишната поддръжка на яхтата струва 13 млн. долара, а разходите за построяването й надхвърлят 200 млн. долара. Rising Sun е толкова популярна, че има собствен уебсайт YachtRisingSun.com.

6. Al Salamah

Дължина: 139 метра

Върхова скорост: 22 възела

Мощност: 17 540 конски сили

Шестата най-голяма яхта в света е Al Salamah, собственост на министъра на отбраната на Саудитска Арабия принц Султан бин Абдул Азиз. По-голяма част от яхтата, построена в германия от HDW и Lurseen Yachts, е обвита в тайнственост. Смята се обаче, че плавателният съд има над 80 стаи, площадка за хеликоптери и закрит басейн със стъклен покрив.

Кодово й име, докато се строи е "Mipos," (съкратено от Mission Impossible), защото е построена само за 2 години и струва над 200 млн. долара. Яхтата може да приеме до 40 гости и 96 души екипаж и е обновена през 2009 г., десетилетие след представянето й.

5. El Horriya

Дължина: 145 метра

Върхова скорост: 16 възела

Мощност: 19 550 конски сили

Петата най-голяма яхта в света е и една от най-старите Мегаяхти, които все още са в действие. El Horriya първоначално е построена в Лондон през 1865 г. за Краля на Египет, а дължината й е увеличена през 1872 г. и през 1905 г. Последното обновление на яхтата е през 1987 г.

El Horriya стои на котва до пристанище Александрия и в момента се води тренировъчен кораб за египетските военноморски сили. Яхтата обаче все още има капацитет за 160-членен екипаж.

4. Prince Abdulaziz

Дължина: 147 метра

Върхова скорост: 22 възела

Мощност: 15 600 конски сили

Собственост на кралското семейство на Саудитска Арабия Prince Abdulaziz преди време е била най-голямата яхта, построена през 20-ти век, като за първи път е пусната по вода през 1984 г. Плавателният съд се използва от кралското семейство както за официални случаи, така и за лични пътувания.

В най-широката си точка Prince Abdulaziz е дълга 18 метра. Тя може да побере до 64 гости и 65-членен екипаж като тежестта й е 5.092 тона.

3. Al Said

Дължина: 154 метра

Върхова скорост: 25 възела

Мощност: 21 992 конски сили

Al Said е собственост на Султана на Оман и е поредната яхта на кралско семейство, която попада в класацията. Плавателният съд има шест палуби и концертна зала, която побира оркестър от 50 души. В най-широката си точка яхтата е близо 24 метра дълга.

Al Said е завършена през 2008 г., а дизайнът е на Espen Oeino International, която проектира и яхтата Octopus на Пол Алън. Al Said може да приеме до 70 гости и до 154 души екипаж.

2. Dubai

Дължина: 161 метра

Върхова скорост: 26 възела

Мощност: 38 500 конски сили

В момента яхтата е собственост на шейха на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, но построяването й първоначално е поръчано от принц Джефри Болкиа от Бруней. Построяването й първоначално е забавено до 2001 г., когато шейхът откупува проекта за 300 млн. долара.

Яхтата може да се похвали с луксозен вътрешен дизайн, който включва изискани материи и ръчно наредени мозайки, спираловидно стълбище, чиито стълби сменят цвета си, редица стаи за ВИП -гости и седем палуби. Яхтата също така има басейн, няколко джакузита и площадка за хеликоптери, която може да обслужи хеликоптер с тегло над 10 тона. Dubai може да приеме 115 души, в това число екипаж и гости.

Твърди се, че шейхът обмисля удължаване на яхтата с около 2.5 метра, за да се сдобие с титлата Собственик на най-голямата яхта в света. Засега обаче Dubai остава на второ място.

1. Eclipse

Дължина: 162 метра

Върхова скорост: 25 възела

Мощност: N/A

Смята се, че цената на Eclipse около 1.2 млрд. долара, което я прави не само най-голямата, но и най-скъпата яхта в света. Eclipse трябва да бъде доставена по-късно през годината на руския милиардер Роман Абрамович, който е известен с това, че харчи много за различни неща от мегаяхти до английския футболен клуб Челси.

Eclipse разполага с две площадки за хеликоптери, 11 кабини за гости, 2 плувни басейна, външна камина и танцова зала. Плавателният съд също така има противоракетна защита и система, която пречи на папараците да правят снимки.

Eclipse също така има подводница за трима души и може да приюти до 30 гости и 75-членен екипаж. Доста от параметрите на яхтата все още предстои да бъдат потвърдени, но се смята, че дължината й е между 162 и 163 метра. Очаква се тя да бъде доставена на Абрамович до края на тази година.