Христо Стоичков може да е най-прочутият българин, но яхтата му е най-малка. Това отбелязаха кибиците край пристанището в Свети Влас, където има цяла армада от луксозни лодки. Камата плава с 13-метрова гемия от модела "Кранки 43 Медиатресе". Тя е кръстена "Принцеса Мариана" в чест на съпругата на футболната звезда.

Наоколо обаче са пуснали котва далеч по-внушителни яхти. "Патриот 5" на строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи е марка "Ferretti 830", дълга е 25 метра и струва 4.5 млн. евро.

Яхтата е изрисувана отвътре лично от художничката Виктория Вангелис. "Повечето собственици крият морските си играчки все едно са им любовници. Някои казват, че е заради мерки за сигурност, а други си признават, че ги е страх от данъчните", обясниха морски вълци.

По яхтите ще ги познаете

Луксозни морски перли красят пристанищата на курортите. И събират очите на туристите. Цяло лято родни и чужди туристи цъкат с език и се снимат до плаващите дворци, акостирали по родните пристанища. Често притежателите на изящните бижута, струващи милиони, са обгърнати в мистерия.

Собствениците на яхти са друг тип хора. Крият и кипрят лодките като любовници, казват старите морски вълци. Според тях това е нормално, защото морето е краста, а лодката е тази, която във водата показва кой си и какъв си. Проверка разкри пикантни подробности за яхтите на известните българи.

Сред феновете на луксозни лодки се носи мълвата, че най-скъпата и най-голяма лодка притежава Румен Гайтански. Вълка имал огромен плаващ дворец "Къстъм лайн" с дължина 128 фута или 39 метра. Той държал яхтата на котва в Средиземно море и никога не я е показвал по българското море.

Собственик на суперскъпа лодка е несебърският строителен бизнесмен Чавдар Александров. Шефът на Федерацията по ветроходство има "Азимут 105", за която брои над 9 млн. евро. Лодката бижу е дълга 32 метра. Тя има над 10 палуби, всички до една оборудвани с плазмени телевизори, на горната палуба има джакузи, а вътрешното обзавеждане крещи от хиперлукс.

С подобна яхта, но доста по-скромна, може да се похвали бившият пилот от Формула 1 Хуан Пабло Монтоя. Водният дворец на Чавдар Александров е хвърлял котва само веднъж на пристанището в родния му град Несебър - през лятото на 2008 г. Оттогава той държи яхтата си в Дубай, а слуховете носят, че напоследък я е преместил в Средиземно море.

Топ луксозна и скъпа лодка, която стои на котва на яхтения порт в Св. Влас, е "Патриот 5" на строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи. Тя е марка "Ferretti 830", дълга е 25 метра и струва 4,5 млн. евро. Яхтата е изрисувана отвътре лично от художничката Виктория Вангелис. Тя е втората в света след тази на собственика на фирмата Норберто Ферети, която има изрисувани вътрешни стени.

Само спалното бельо на "Патриот 5" струва 50 000 евро, а халатите са по 3500 евро. Яхтата на Диневи също има джакузи на палубата, а двата й двигателя развиват по 1823 к.с. "Патриот 5" изминава разстоянието от Св. Влас до Истанбул само за 4 часа. Яхтата на Диневи е единствената, която има специална система за намаляване наполовина страничното клатене.

Наскоро двамата се разделиха с другата си гордост - яхта модел "Фаунтън 38", каквато има и Джордж Буш. Бившият просветен министър Даниел Вълчев най-редовно излиза сред вълните с "Бавария 33", собственост на брат му. 700 лева на ден пък платил за разходка до Фичоза с яхта от същия модел нашият посланик в Китай Георги Пейчинов.

Източник: в. Стандарт