Роб Херсов, председател на Консултативния съвет на една от водещите компании за луксозни частни авиопревози в Европа VistaJet, отговори на няколко въпроса в специално интервю за Profit.bg

Г-н Херсов, на колко се изчислява пазарът на ВИП полетите в света и какъв е пазарният дял на VistaJet?

В луксозният сегмент на европейския частен авиопазар има само две компании, които предлагат чисто нови самолети, най-добро качество, най-добрите стандарти за безопасност и поддръжка и гарантирана наличност на услугите и това са NetJets и VistaJet. NetJets разполага с малки, средни и големи бизнес самолети, докато VistaJet лети само със средни и големи самолети. NetJets има около 160 самолета в Европа, а дейността на VistaJet се разраства бързо и компанията вече разполага с 30 самолета.

Бих искал да подчертая, че съм член на бордовете на много компании и обикновено притежавам акции в тях. Не съм акционер във VistaJet обаче. Така че наистина вярвам в този бизнес, защото това е една компания от наистина световна класа.

Как световната финансова криза се отрази на вашата клиентска база? Можете ли да посочите региони, в които броят на вашите клиенти е нараснал и съответно такива, където търсенето е намаляло?

Продажбите намаляха при всички оператори. Много от клиентите започнаха да летят по-малко часове. Цените паднаха.

Дейността на VistaJet обаче продължи да се разраства, особено в Русия, Централна Европа, Западна Африка и Близкия Изток. Всъщност тези региони са много интересни за разработване и наистина съм горд от факта, че съм част от компанията в ролята си на председател на Консултативния съвет. Очаквам да помогна на VistaJet да установи бизнеса си и във вашия регион.

Можете ли да кажете, че сред хората, които полазват вашите услуги, се открояват представителите на даден бизнес или сектор?

Клиентите на VistaJet ползват нашите услуги, както за лични, така и за бизнес нужди, но и в двата случая ценят времето си и осъзнават стойността на безопасността, сигурността и стандартите за качество.

Световното първенство по футбол започва утре. Очаквате ли това голямо спортно събитие да окаже положителен ефект върху дейността на компанията?

Да, много хора се свързват с нас, за да се възползват от услугите на нашите самолети за дълги полети. Нашият бизнес наистина извлича ползи от Световното първенство, тъй като хората искат да летят до там в удобство и да имат възможността да пътуват лесно и сигурно от мач на мач и от град на град.

Можете ли да разкажете за някои от странните изисквания на ВИП клиентите ви, които вашата компанията е трябвало да изпълни?

Някои от най-странните изисквания са свързани с домашни любимци (основно кучета) и техните хранителни нужди. Наша клиентка дори поиска специален филм за животни да бъде пуснат на кучето й по време на полет на VistaJet, което естествено беше осигурено от компанията!

Имате ли данни дали българи са ползвали и ползват услугите на VistaJet?

Имаме четирима важни клиенти от България, което летят с нас и имат дългосрочни договори. Ние обаче никога не разкриваме имената на нашите клиенти.

Имате ли някакъв инвестиционен интерес към България?

Да. Всъщност имам голяма имотна инвестиция тук, което е много интересен проект за мен. Това е проект за голф курорт, който се намира южно от София. Vivid Estates е компания, в която съм инвестирал, защото обичам България и вярвам изключително много в страната и нейните перспективи.

Не по-малко важно е, че този проект ще привлече туристи от по-висок клас. Голфърите са точно такива туристи и според мен голфът е един от приоритетните инструменти за развитието на туристическия бизнес в България. Като човек, който наистина е загрижен и се интересува от новият „зелен" начин на живот, аз участвам в нещата около проекта, свързани с опазването на околната среда.

Станете наш почитател във Facebook