Богатите българи започват масово да инвестират в супер луксозни имоти у нас заради икономическата криза, която свали и цените на ВИП къщите. Хит в момента сред баровците е покупката на домове, които струват не по-малко от 1.5 млн. евр. Сделката с такъв вид имоти е изгодна, тъй като заради кризата купувачите се отдръпнаха от пазара и собствениците бяха принудени да свалят цените, ако искат да ги продадат, обясниха брокери.

По думите им в момента има стотици запитвания на седмица от чуждестранни и български предприемачи за покупка на ВИП имоти. От страна на бизнес дамите има огромен интерес към покупката на къщи със стъклен покрив. Тази допълнителна екстра оскъпява значително имота, но това не е проблем за повечето предприемчиви жени.

Най-голям е интересът към вилите в кв. Бояна и Драгалевци, но не липсва такъв и за луксозни къщи и апартаменти в центъра на столицата. Цените им тръгват от 1 млн. евро и стигат 5 млн. евро. Освен с просторен двор именията са снабдени и с паркоместа за поне пет коли. В двора задължително трябва да има къща за охраната, басейн, джакузи, фитнес и сауна.

Също така задължително условие, поставяно от клиентите, е всяка спалня в къщата да е със самостоятелен санитарен възел. Луксозните вили, които се търгуват за над 4 млн. евро, разполагат с по над 4 спални на етаж, обясниха консултанти.

Междувременно експерти коментираха, че в момента строителни фирми предлагат много изгодно апартаменти за продажба, като първо ги дават под наем, а след това наемателят е с предимство, ако реши да ги купи.

Месечните вноски, които е плащал в периода, докато е обитавал апартамента под наем, му се приспадат към вноските за жилището. По думите на брокери стабилизиране на пазара на имоти се очаква най-рано след 4-5 години.

Източник: в. "Новинар"