Супер луксозна яхта с много кратко име - A, което е първата буква от имената на собствениците й, вероятно е една от най-скъпите и луксозни яхти в света, пише Pravda.ru.

Руският олигарх Андрей Мелниченко похарчи 400 млн. долара за строителството й. Андрей и съпругата му Александра изкараха цялото лято на борда й в Карибския басейн.Дизайнер на яхтата е Филип Старк. Тя е забелязана за първи път през 2008 г., като се смяташе, че нейни собственици са или Роман Абрамович, или шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум.

Година по-късно яхтата вече е на вода, като става ясно, че принадлежи на Андрей Мелниченко. Списание Форбс оценява богатството на 38-годишният Андрей на 4.4 млрд. долара.Мелниченко е женен за сръбския топ модел Александра Коктович. За сватбата им през 2005 г. бяха похарчени 40 млн. долара, като поканени бяха Уитни Хюстън и Кристина Агилера, всяка получила по 2 млн. долара хонорар.

Всяка от шестте кабини на гости е оборудвана с джакузи и огледала по стените, които могат да издържат взрив от граната. Двете основни спасителни лодки на яхтата всъщност са две мини-яхти, всяка с дължина 10 метра и цена от 1.5 млн. долара.Формата на 119-метровата яхта е типична за военните кораби от 20-ти век. Яхтата може да се похвали с площадка за кацане на хеликоптер, няколко дискотеки и басейни.

На борда й работят 37 души персонал.