Яхтите са любима играчка на милиардерите и те се състезават помежду си в това, чия лодка е най-голяма, най-скъпа и кой ще поръча повече скъпи екстри в нея, като киносалони, подводници, бронирани прозорци и др. Басейните и площадките за кацане на хеликоптери отдавна не впечатляват никого - те са си нещо като задължително оборудване.

Представяме ви Топ 10 на най-големите яхти в света:

1. Еклипс (170 м)

Най-голямата яхта в света (170 м) Еклипс наскоро напусна пристанището на Blohm + Voss в Хамбург. Говори се, че купувачът е Роман Абрамович, макар да няма официално потвърждение.

На борда на мегаяхтата има две площадки за кацане на хеликоптер, басейн, подводница и система за засичане на ракети. Естествено прозорците са бронирани.

Еклипс е създадена специално с цел да засенчи яхтата на шейха на Дубай, която остана на второ място.

2. Дубай (160 м)

Яхтата е построена от Blohm + Voss за принца на Бруней. По-късно той я продава на Шейха на Дубай. Цената не е обявена официално, но се говори, че става въпрос за 300 млн. долара, което я прави най-скъпата в света (за 2006 г.).

На нея има шест луксозни и два ВИП апартамента, площадка за кацане на хеликоптер, малка подводница, зала за скуош и спа център.

3. Al Said (154 м)

На тази яхта има концертна зала за оркестър от 50 музиканти. По-голямата част от палубата е затворена и на нея има климатици, за да се избегнат жегите в Близкия Изток. Собственик е султанът на Оман. На яхтата могат да нощуват 70 гости, екипажът се състои от 150 души.

4. Принц Абдулазис (146 м)

През 1984 г. това беше най-голямата яхта в света и тя държа титлата над десет години. Неин собственик първоначално беше Кралят на Саудитска Арабия Фахд, а след смъртта му тя стана притежание на Крал Абдула.

Лобито е построено като реплика на това на кораба Титаник. Има 12 каюти, в които могат да се подслонят 22 души.

5. El Horriya (144 м)

Това е най-старата яхта в списъка. Построена е през 1865 г. от Samuda Brothers в Лондон. Принадлежи на краля на Египет.

6. Al Salamah (138 м)

На яхтата има 80 стаи, разположени на осем палуби. Екипажът наброява 96 души, а собственик е Султан бин Абдул Азис. Често бъркат яхтата с пасажерски кораб. В списъка й с екстри фигурират още закрит басейн, библиотека, болница с модерно оборудване, фитнес, СПА център. Според CNN яхтата струва около 200 млн. долара.

7. Rising Sun (138 м)

Собственост е на шефа на Oracle Лари Елисън и на музикалния продуцент Дейвид Гефен. За изминалата година яхтата акостира във Венеция, някои гръцките острови, Хърватия, Словения и Вирджинските острови.

Има 82 стаи, разположени на пет етажа, сауна, фитнес, баскетболно игрище, винарска изба и дори собствен уебсайт.

8. Al Mirqab (132 м)

Плавателният съд има награда за вътрешния си дизайн, който е вдъхновен от Лазурното крайбрежие и Париж. Има площадка за кацане на хеликоптер, гараж с Mercedes, басейн и киносалон. Собственост е на премиерът на Катар и плава под флаг на Кайманските острови.

9. Octopus (125 м)

Яхтата имаше динамична 2008 година. Собственикът й Пол Алън (Microsoft) посети с нея Таити, Венеция, Южна Франция и др. Има уебсайт, който следи местоположението и състоянието й.

10. Savarona (124 м)

На 75-годишна възраст Саварона продължава да кръстосва моретата. На нея има киносалон, фитнес и турска баня. Отвътре е много красива с позлатени стени и огледала по таваните.

Още по темата: