Кажи ми каква яхта имаш и аз ще ти кажа колко си богат, е мотото на проучване на "Бизнес-стиль", представящо най-скъпите и разкошни яхти в света.

$90 млн. - Le Grand Bleu

111-метровата яхта пътува от олигарх на олигарх и по-последни данни е била подарена на Роман Абрамович от дясната му ръка- Евгений Швидлер. Построена от германската Vulkan през 2000 г., тя се управлява от екипаж от 50 души и си е спечелила славата на една от най-желаните яхти в света.

$100 млн. - Tatoosh

Малцина са имали честта да се качат на борда на 90-метровата яхта на един от създателите на Microsoft Пол Алън, но въпреки това за нея се носят легенди. Знае се, че на борда й има басейн, театър, аквариум и двуместна площадка за хеликоптери.

$103 млн. - Annaliesse

Макар и сравнително малка, яхтата, украсена с мраморни колони, също позволява да се съберат гости в 15-те каюти. На борда й има салон за красота, spa-център, библиотека, детска площадка и кинотеатър.

$116 млн. - Alysia

Приликата между нея и предходния модел не е случайна- двете са сестри, които само могат да си съперничат по красота. Дълга 117 кв.м, яхтата има всички достойнства на Annaliesse, но освен това позволява на гостите да се наслаждават на гледката, виждана от асансьора, докато се издигат между петте й етажа, да тренират във фитнеса, да плуват в хидромасажния басейн или да слязат в избата с над 500 подбрани вина.

$129 млн. - Ecstasea

Любимата 75-метрова играчка на споменатия вече Роман Абрамович е изпълнена в азиатски стил, а всички мебели са от бамбук, стените- вишнево дърво, подовете- мрамор. Източната екзотика е допълнена от турския хамам.

$130 million - Pelorus

Собственикът на Челси си завоюва и 5-о място със 115-метровата красавица, построена през 2003 г. от германската Lurssen. Смята се, че Pelorus може да направи околосветско пътешествие, без да възникне нужда от поправка. На борда й има открит и закрит басейн, джакузи, сауна и двуместна площадка за хеликоптери. Тя разполага с места за 22 гости и 40-членен екипаж, малка подводница, осветителни прибори срещу папараци и мултимедийно кино.ю

$200 млн. - Octopus

Това е друга яхта на Пол Алън, Дължината й е 125 м и се управлява от екипаж от 40 души, между които бивши щатски "тюлени". На борда има седем по-малки лодки, малка подводница и 2 хеликоптера.

$200 млн - Rising Sun

Тази 135-метрова яхта дори има свой фен клуб. тя принадлежи на Лари Елисън, генерален директор на корпорацията Oracle, и продуценат Дейвид Хефън. Пететажната яхта разполага с 82 каюти, а жилищната й площ е 2 160 кв. м. Скоростта й може да достигне 28 възела, а двигателите и са с мощност 50 000 конски сили. Джакузи във всяка каюта, отличен фитнес салон, изба, док за малки лодки и баскетболното игрище на паужата са само малка част от предлаганите екстри.

$210 млн - Lady Moura

105-метровата яхта Lady Moura е създадена през 1991 г. за саудитския принц Насер ал Рашид и дълго време не успяваше да бъде изместена като най-скъпа яхта в света. Тя е толкова грамадна, че трудно влизаше в марината в Монте Карло. Какво има на нея се знае само по слухове, според които необходими ят екипаж се състои от 60 души.

$350 млн - Dubai

Най-скъпата яхта в света принадлежи на дубайския емир Рашид ал Мактум. С дизайна се заема самият Фили Старк, който оборудва помещенията 115 ВИП-гости. Яхтата по-скоро трябва да бъде наречена мегаяхта. Всичките й осем палуби са съединени от огромно общо фоайе. Между екстрите й трябва да се отбележи и тенис корт.

Всички тези яхти са огромни и разкошни, а цената им е стотици милиони долари. Достатъчно предизвикателство, за да помечтаем да станем карибски пирати...

Снимки: www.monacoeye.com