Играете футбол и баскетбол от години и искате да разнообразите, но не просто с тичане в Южен парк, а с нещо по-интересно. Това обаче ще ви струва повече. Ето и някои от по-скъпите спортове, които можете да практикувате у нас:

Ако изведнъж сте открили страстта си към зимните спортове и по-специално към ските и сноуборда, приятните изживявания по белите писти няма да са сред най-евтините ви удоволствия.

От гледна точка на цената в момента може би е най-подходящото време да се сдобиете с екипировка за зимни спортове, тъй като все още сме много далече от активния сезон.

С намаленията, които се предлагат в момента, можете да се сдобиете с грейка за 300-400 лв. Дъската с автомат за сноуборд може да се намери за около 350 лв., докато цената на обувките може да излезе малко над 100 лв.

През изминалия зимен сезон ски с автомат среден клас можеха да се намерят и за около 300 лв., докато обувките бяха по около 200 лв. Като се добавят щеки, ръкавици и маска и екипировката през изминалия сезон можеше да излезе около 700-800 лв.

През последния сезон дневната карта на Боровец беше на цена от 55 лв. за всички съоръжения за делничните дни и 35 лв. през уикендите. Картата за Банско е 65 лв., но пък там има най-много писти.

Ако не обичате да правите компромиси с качеството, цените на най-скъпите ски с автомати са между 1000 и 1500 лв.

Тенисът също е доста скъп спорт. Справка с цените на два столични тенис клуба показват, че едночасов престой на корта може да ви струва между 14 и 19 лв. в зависимост от деня и часа. Индивидуалният урок с треньор пък, който не включва наема на корта, варира между 20 и 30 лв.

Ако не обичате по-обикновените ежедневни спортове, а предпочитате нещо по-аристократично, вероятно сте се насочили към голфа. Голфът е най-добрият начин да развалите една добра разходка, е казал Уинстън Чърчил, но това не пречи на милиони хора по света да го практикуват и той да представлява една огромна индустрия сам по себе си.

В България този спорт тепърва навлиза и страната се опитва да излезе на картата като голф дестинация. Екипировката е доста скъпа. Най-важният елемент от нея - комплектът стикове, може да струва 5 000 - 6000 лв., ако са от висок клас. По-непретенциозните могат да намерят и стикове на старо, които се продават за няколкостотин лева.

Цените варират, но примерно таксата за игра през делнични дни на игрището на Пирин Голф & Кънтри Клуб, близо до Банско, е 20 евро за 9 дупки и 30 евро за 18 дупки. За сравнение в САЩ цената е 200-300 долара за 18 дупки.

През почивните дни играта на 9 и 18 дупки струва 30 и 45 евро, респективно. Ако нямате собствени стикове, можете да наемете такива от висок клас за 20 евро или пък от нисък клас за 5 евро.

Наемът на така популярната електрическа количка струва 20 и 25 евро в делнични и почивни дни, респективно.

Ловът също може да уплътни свободното ви време, но ако сте решили да ставате ловец тази година е обявена за нулева поради промени в закона и това може да стане най-рано през 2010 г.

За миналата година курсът за ловци е струвал 350 лв., а за тази година цената е трябвало да бъде 1 000 лв. Членската карта и ловният билет струват по 100 лв. Пушка може да си намерите за около 700 лв., а патроните с нея струват 50 лв. Изпитите по стрелба и теория ще ви струват 60 лв. Има и още няколко по-дребни разхода като около 50 лв. за свидетелство за съдимост и психо тест и 20 лв. такса за придобиване и пренасяне на оръжие.

При риболова разходите са значително по-малки. Годишният билет струва 25 лв. С въдица и макара можете да се снабдите за около 40-50 лв. плюс още 20-30 лв. за кукички, плувки и т.н.

При доста от екстремните спортове и цените са доста екстремни. Ако сте решили да практикувате кайтсърфинг например за основните неща като хвърчило, юзда и дъска ще трябва да заделите над 2 000-2 500 лв.

При байкинга можете да минете доста по-евтино. Цените на велосипедите варират от няколкостотин до няколко хиляди лева в зависимост от сплавите, които с включени в направата им и естествено от марката и предназначението им.

Рафтингът също набира популярност ,като и доста фирми вече го включват в курсовете си по тийм билдинг. Цените варират в зависимост от това коя река избирате за спускането си. В интернет могат да се намерят оферти на цена от 40 лв. на човек на ден за река Струма например, като цената включва пълна екипировка и инструктор при групи от 4-12 човека.

Актуална оферта има и за река Арда, където цената излиза 200 лв. на човек за 2 дни с включени транспорт от София, палатки за нощувка, пълна екипировка и професионален инструктор.

Ако желаете да се откъснете от големия град, можете да прибегнете до услугите на някои от частните конни бази в страната. Разходка сред природата с водач може да ви струва 15 лв. за 30-40 мин. или 20-25лв. за 60 мин. Конните бази предлагат още услуги като екстремна езда с водач и полудневна и целодневна езда с пикник сред природата.

Ако пък не желаете да спортувате, а просто искате да си почивате, има компании, които предлагат моторни яхти под наем. Петнадесетметрова яхта с капацитет 10 души би могла да бъде наета за 1 600 евро на ден или 9 600 евро на седмица. Горивото струва 150 евро на час. Има и по-евтини предложения за яхти с капацитет 15 души, които могат да бъдат наети за 490 евро на ден, или малко под 3 000 евро на седмица при цена на горивото от 100 евро на час.