Стойността на продажбите на луксозни стоки през тази година почти достига пиковото ниво от 235 млрд. долара от 2007 г., според проучване на консултантската компания Bain. Супербогатите от класацията на сп. Форбс дават своя принос за това, харчейки огромни суми за предмети на изкуството, бижута, коне и дори кандилници за тамян и трюфели.

Ето и някои от най-скъпите покупки през 2010 г.:

Роман Абрамович

Остров: 400 млн. долара

Руският стоманен магнат и собственик на английския футболен клуб Челси е похарчил 400 млн. долара чрез инвестиционната си компания за остров Нова Холандия, рушаща се бивша военна база в един от каналите на Санкт Петербург. Той планира да обнови острова и да го превърне в културен център, където ще има музей, галерия на изкуствата, жилища, хотели, магазини и офиси.

Стивън Коен

Предмети на изкуството: 145.4 млн. долара

Мениджърът на хеджфонд е похарчил 110 млн. долара за картината на Джаспър Джонс "Flag", поставяйки рекорд за най-скъпа покупка в областта на изкуството за 2010 г. През ноември той купува една от картините на Анди Уорхол с бутилката на Coca-Cola на търг за 35.4 млн. долара, увеличавайки внушителната си колекция от предмети на изкуството.

Миан Мухамед Манша

Хотел: 85-95 млн. долара

Първият милиардер в Пакистан и неговото семейство купуват хотел St. James Hotel & Club в лондонския квартал Грийн Парк за между 85 и 95 млн. долара. От британската имотна компания Savills определят продажбата на хотела като една от най-скъпите в историята на база цена за стая. Хотелът има само около 60 стаи, което прави по около 1.5 млн. долара за стая.

Келси Уорън

Ранчо: 46.5 млн. долара

Тексаският петролен магнат купува ранчото BootJack в Колорадо с площ 3 500 акра през април. Това се смята за най-голямата частна сделка с недвижимо имущество през 2010 г. Ранчото може да приеме 50 гости и разполага със спа и аква център с площ 1 100 kw. m.

Лорънс Граф

Диамант: 46 млн. долара

Бижутерът от Лондон плаща 46 млн. долара на търг на Sotheby's през ноември за най-скъпия скъпоценен камък продаван някога - рядък 24.78-каратов розов диамант. След покупката Граф дава ново име на камъка - "The Graff Pink."

Карлос Слим

Имение: 44 млн. долара

Най-богатият човек в света и негови бизнес партньори плащат 44 млн. долара за осеметажна сграда срещу Музея на изкуствата Метрополитан на Пето авеню в Манхатън. Слим твърди, че това е инвестиция, а не нов дом за него. Предишният собственик на сградата е имотният магнат Тамир Сапир, които напоследък има финансови проблеми.

Уейн Хуизенга

Голф клуб: 40 млн. долара

Предприемачът от Флорида спасява частния голф клуб Federica Club на остров Св. Саймън, Джорджия от изземване от предишните му собственици, купувайки го за 40 млн. долара.

Джозеф Лау

Кадилници за тамян: 16.7 млн. долара

Имотният магнат от Хонконг е похарчил 16.7 млн. долара на търг на Christie's за два антични кадилници за тамян. Кадилниците са във формата на жерави, които в Китай са символ на дълголетие.

Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум

Породисти състезателни коне: 5.4 млн. долара

Принцът на Дубай се занимава сериозно с конни състезания и отглеждането на състезателни коне и през тази година е похарчил 5.4 млн. долара за 24 едногодишни коне на търг в Англия през октомври.

Стенли Хоу

Бели трюфели: 330 000 долара

Хазартният крал на Макау плати 330 000 долара на търг за два бели трюфела през миналия месец, изравнявайки собствения си рекорд от 2007 г. за този вид деликатеси.