В поредната годишна класация на най-богатите в света на сп. Forbes водещи бяха милиардерите, занимаващи се с инвестиции. Те са 139 и притежават съвкупно 526 млрд. долара.

На второ място по брой и първи по богатство се наредиха тези, които печелят от търговия на дребно и мода- 129 с общо 628 млрд. долара. Трети са енергийните милиардери - 91 с 398 млрд. долара.

В класацията имаше и много технологични шефове, финансисти, металурзи, инвеститори в имоти. Следващите милиардери обаче са уникални дори и за класацията на Forbes:

Захарният магнат на Африка

Най-богатият човек в Африка е нигерийският захарен крал Алико Данготе, заел 51-о място сред милиардерите на Forbes с 13.8 млрд. долара. Той е освен това предприемачът с най-бързо растящо състояние в света- 557% за миналата година. Катализатор на ръста стана циментния завод на магната, който излезе на борсата през миналата година.

Данготе, който през 1977 г., разполага само с една малка фирма за захар, днес е основен доставчик на суровината за компаниите за разхладителни напитки в Африка, а конгломератът му върти търговията с цимент, сол, ориз, текстил, транспорт и петрол. Едва ли е изненада, че на този фон за 54-ия си рожден ден Данготе си подари нов-новеничък самолет Bombardier за 45 млн. долара.

Заклинателят на дърветата

IOI Group на малайзиския милиардер Ли Шин Ченга, поставен под 208-о място от Forbes с 5 млрд. долара, се занимава с бизнес с палмово масло. Син на китайски дребен търговец, Ли расне в каучукова плантация и напуска училище на 11 години. С много перипетии завършва образование и се опитва да се намери работа в плантация на име Dunlop Estate. Отхвърлят го за лошо владеене на английски. През 1989 г. Ли купува фирмата, която някога не го взела. Нарича този ден най-щастливия в живота си. Заради многобройните му палмови плантации го наричат „заклинателят на дърветата".

Повелителката на ароматите

Името на Чу Лам Ю не говорило на никого нищо, докато не се озовава в списъка на най-младите жени милиардери на 38 години и с 1.2 млрд. състояние. Собственичката на Huabao International притежава вече 2.8 млрд. долара, които е натрупала сама, започвайки с търговия с подправки и парфюмерия. Тя и досега остава една от най-енигматичните личности в бизнеса в Хонконг , но никой не може да отрече таланта й на бизнес -стратег.

Асансьорът на богатството

Фин Анти Хaрлин наследява богатството си от баща си Пеки, а той от своя баща- Харолд, който през 1924 г. купил фирмата за асансьори KONE. Милиардерът би бил още по-богат, ако не бе поделил наследството с братя и сестри. Всъщност бащата Харолд- деспот, страдащ от психическо разтройство, бил крайно вманиачен във филма „Кръстника" и идеалът му бил мафията и нейната сляпа преданост към семейството. Затова решава наследникът му да е само един и всички да се подчиняват на него. Скандалът е потушен само от щедростта към роднините, проявена от Фин Анти.

На разходка под дъжда

Китайският ландшафтен архитект Хе Чиаону удвои състоянието си през последната година, благодарение на което за първи път влезе в класацията на Forbes. Растящият брой богати китайци означава и повече поръчки за интериора и екстериора. В компанията на Хе 400 дизайнери са мобилизирани да се погрижат за съвременния пейзаж, но с китайски привкус, около жилищата на богатите. Пред Forbes милиардерката заявява, че най-много обича да се разхожда под дъжда.

Милиардерът в сянка

Холандецът Ралф Зоненберг преумножава своето богатство в сянка. Буквално, защото той е направил милиарди от венециански щори, които продава чрез своите 164 фирми в 100 страни. Неговата у Hunter Douglas се прочу и с това, че се отказа от интернет с обяснението, че виртуалните офиси не могат да осигурят това ниво на обслужване, което предлагат реалните. Може да си го позволи! Нали той слага щорите на Бурдж Халифа в Дубай!

Кралят на Гражданския кодекс

Дами и господа, запознайте се с най-богатият адвокат в САЩ. Джо Джамейл, човекът със състояние от 1.5 млрд. долара, с право е наричан Крал на Гражданския кодекс. Той е толкова търсен, че всеки ден отказва стотици дела. Затвори телефона дори и на BP след разлива в Мексиканския залив с думите: „Твърде зает". През 1985 г. печели процеса срещу петролните компании Pennzoil и Texaco, в резултат на което Texaco е принудена да плати най-големия иск в историята-11 млрд. долара. Хонорарът на Джамейл е 335 млн. долара. Спечелил е още над 200 дела с искове за по над 1 млн. долара всеки.

Вълшебни превъплъщения

Джоан Роулинг няма нужда от представяне, дори и нищо никога повече да не напише. Самотната майка, която живее на социални помощи, завършва първата си книга през 1997 г. Година по-късно „Хари Потър и Философският камък" е публикувана в САЩ и се превръща в литературна сензация. А днес Роулинг е най-успешната писателка с 1 млрд. долара състояние от книги.

Робин Худ и още нещо

От момента през 2001 г., когато Хоакин Гусман Лоера излезе от затвора с мръсен потник, неговият картел El Chapo успя да построи цяла наркоимперия в Централна и Северна Америка и и да изпере поне 20 млрд. долара от оборота си.

Наркобаронът влезе в класацията на Forbes въпреки всички протести на мексиканското правителство, но какво да се прави- ако се отчита единствено богатството, той определено има място в „списъка на Мидас". Впрочем я родната му провинция Синалоа Гусман е смятан за нещо като Робин Худ и според местните „държал града в ред".