Посетете и страницата ни във Фейсбук

Животът на милиардерите никак не е лесен. Пред тях стои тежката задача да измислят как да похарчат парите си, които не са малко. Някои от най-странните проекти на милиардерите обикновено са свързани с техните хобита и интереси:

1. Карлос Слим

За най-богатия човек на планетата става все по-трудно да измисли какво да направи със своите 74 млрд. долара на възраст от 71 години. Последният му проект бе свързан с построяването на музей в Мексико.

Музеят Сумая, в родния град на Карлос Слим, е с площ от 17 000 кв. м, състои се от шест зали и е най-големият в Латинска Америка. В едната от залите е представена колекцията на Слим от монети, банкноти, злато, сребро и исторически документи. В другите зали са изложени потрети, модни артикули и мебели или общо 60 000 експоната.

Сред най-ценните са творбите на европейски майстори като Леонардо да Винчи и Ел Греко, картини от Моне, Сезан, Тулуз Лотрек, Ван Гог, купени на аукциони в Christie's и Sotheby's. Експозицията включва и най-голямата в света колекция с творби на скулптура Огюст Роден извън Франция.

Слим задели 34 млн. долара за строителството на Сумая, кръстен така в памет на покойната му съпруга.

Асиметричната сграда е проектирана от мексиканския архитект Фернандо Ромеро, който е зет на милиардера.

2. Ричард Бренсън

Влечението на милиардера, притежаващ над 300 компании, към търсенето на съкровища го е накарало да похарчи 17 млн. долара за подводница, която да удовлетворява тази му страст. Тя може да бъде наета под наем за 2 500 долара на ден, а за тази година той планира две спускания, едното от които в Марианската падина.

Надеждата му освен да намери несметни богатства в дълбините на океана са също така да счупи няколко рекорда на Гинес за най-дълбоко спускане.

Милиардерът също така планира няколко излизания в космоса с притежаваната от него компания за предоставяне на търговски полети в открития космос.

3. Бил Гейтс

Основателят на Microsoft се отказа от позицията си на най-богат човек в света, за да се посвети на своята благотворителна кауза. Посредством 30 млрд. долара от своето богатство и разчитане на спонсори като Уорън Бъфет, Гейтс заедно с жена си управляват фондация, подпомагаща хора в САЩ и развиващите се страни. Благотворителната организация е дала милиарди долара за образование, малки ферми и публични библиотеки.

4. Лари Елисън

Изпълнителният директор на компанията Oracle е петият най-богат човек в света с благосъстоянието на обща стойност около 39 млрд. долара. Проектът, по който Елисън пръска огромни суми, е неговата яхта Oracle/BMW, извоювала победа в яхтената надпревара на Америка през миналата година. В този проект Елисън е похарчил около 100 млн. долара от своето богатство през последните години. Така той се е превърнал в първия американец, печелил купата от 1995-та насам.

5. Лакшми Митал

Богатството на собственика на Arcelor Mittal, най-голямата световна стоманодобивна компания, възлиза на 31.2 млрд. долара. Той е финансирал изграждането на най-големия публичен монумент за олимпийските игри в Лондон през 2012-та година. Металната масивна стоманена структура, която ще е отворена за изкачване от посетителите, е по-голяма от Статуята на свободата и Биг Бен. За проекта, който струва общо19 млн. паунда, Митал е дал 16 млн. паунда.

Посетете и страницата ни във Фейсбук