Китайския премиер Вен Джиабао заяви в ексклузивно интервю за "Синхуа", че правителството ще следи отблизо случващото се на пазара на недвижими имоти в Китай и ще попречи на всякакви незаконни дейности, които стимулират растежа на цените на жилищата, пише xinhuanet.com.

"Ние ще се борим срещу незаконни дейности, включително незаконни ограничения върху достъпа до земя, която допринася за ръста на цените на жилищата и забавят сключването на сделки с цел извличане на големи печалби," заявява Джиабао.

"Забелязах много жалби и оплаквания по интернет, както и някои сериозни критики относно цените на жилищата в Китай" отговаря премиерът на въпрос за цените на жилищата в страната.

Тъй като пазарът на недвижими имоти отчете бързо възстановяване през годината, цените на жилищата в някои градове растат прекалено бързо, което със сигурност заслужава особено голямо внимание от страна на централното държавно управление, казва още Джибао.

Китайското правителство ще помогне за стабилизиране на цените чрез всякакви икономически инструменти, включително данъци, лихвени проценти и политиката за земята.

Правителството ще разшири строителството на жилища за семейства с ниски доходи, както и ускоряване на реконструкцията на вече съществуващите, допълни премиерът.