Реализацията на мащабния жилищен проект в Тибет продължава, като се очаква приключването му да стане 1 година по-рано спрямо първоначални планове, съобщава China Tibet Information Center.

Към днешна дата 1.2 млн. фермери и пастири в Тибет са се преместили в нови къщи, като средната жилищна площ на човек от населението се е увеличила с 20-30%.

Единадесетият петгодишен план на китайското правителство предвижда строителството на 219 800 жилищни единици в Тибет, които да осигурят комфортни домове за повече от 80% от населението на областта.

До края на 2008 г., жилищният проект е позволил на общо 172 300 селски домакинства да живеят в нови къщи. 2 от проектите в столицата Лхаса са готови две години преди планираното време, а в други четири региона се очаква те да бъдат завършени една година преди да се планираното.

Според статистиката общо 266 000 домакинства в селското стопанство и животновъдството ще имат възможност да се възползват от жилищната програма, в която са вложени почти 2 млрд. долара.