С 22% са поскъпнали жилищата в града през 2007 година, като ръстът на цените е трети в страната след Русе и София, става ясно от данните изнесени от агенция за недвижими имоти “Адрес“.

Развитието на жилищния пазар и динамиката на сделките през 2007 година бе повторение на процеса през 2006 г. Липсата на предлагане на панелни апартаменти е основна тенденция през изминалата 2007-а.

Заради ограниченото офериране и в същото време постоянното търсене на такива имоти, цените им се повишиха с 34%, като средната цена бе 614 евро за кв. м.

Интересът на купувачите към новото строителство остава и дори нарасна през изтеклата година. Поскъпването в сегмента през годината е 22% и е на второ място по ръст от по-малките градове в страната.

Основно купувачите предпочитат да инвестират в по-модерни и нови сгради.

Най-търсени са жилищата в централната градска част, но реализацията на няколко проекта в района на Билла (западната част на града) раздвижиха покупко-продажбите там. Този район се очаква да бъде сред най-развиващите се в сегмента "ново строителство" през следващата година.

Различно бе положението при пазара на парцели. Поради рязкото намаляване на възможностите за спекулативни сделки, през цялата година пазарът не се развиваше с такава динамика, както при жилищните имоти.

И през тази година интересът към селските и вилни имоти остана стабилен. Най-атрактивни за купувачите са имотите в северните райони, което се отразява и на цените, които са два пъти по-високи от вилните имоти в южните села.

През годината бяха реализирани няколко големи инвестиционни проекта, като няколко жилищни кооперации с площ над 10 000 кв. м, както и проектите за нови два мола и вече напредналият строеж на първия мол в града.