С допълнение в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще се забрани да се променя предназначението на подземните и надземните паркинги и гаражи в съществуващите сгради. Целта е подпомагане на организацията за паркиране и движението в големите градове, където ситуацията е изключително сложна.

Друго предложение на правителството е строителството на нови сгради да се разрешава само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране в границите на урегулирания поземлен имот, съобщават от правителствената информационна служба.

С измененията в ЗУТ се прецизират текстовете, свързани с предназначението на поземлените имоти, с основните правила и нормативи за тяхното урегулиране и застрояване. Отпада изискването за одобряване на инвестиционните проекти от главния архитект, областния управител или министъра на регионалното развитие и благоустройството. Те ще ги съгласуват след като се извърши проверка на съответствието им с предвижданията на подробния устройствен план, правилата и нормативите за застрояване.

Целта е да се разграничат задълженията на административния орган, издаващ разрешението за строеж, и на консултанта като независима страна, различна от проектанта, която трябва да прегледа и оцени изработения инвестиционен проект със съществените изисквания към строежите и другите нормативни изисквания.

Друго предложение за промяна в ЗУТ е свързано с административния контрол по устройството на територията и строителството. Предлага се ясно разграничаване на правомощията на общинските администрации и на органите на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и премахване на сегашното дублиране на функциите.

Общинските администрации ще упражняват пълен контрол върху строежите - спиране и забрана ползването на строежи, премахване на незаконни строежи, въвеждане в експлоатация на строежи от четвърта, пета и шеста категория. Административният контрол, извършван от ДНСК ще се запази за строежите от първа, втора и трета категория.

С измененията в закона се предвижда лицензионният режим за консултантите в строителството ще бъде заменен с регистрационен. Той ще се извършва от началника на ДНСК.