Цените на недвижимите имоти във Великобритания са регистрирали най-голямото си повишение през септември от три месеца насам, посочиха изнесени данни на Nationwide Building Societу.

За месеца те са поскъпнали с 0.7% на месечна база, в сравнение с 0.6% през август, до средно ниво от 184 723 паунда.

Според институцията не се очаква по-нататъшно затягане на условията по ипотечните кредити в страната през следващото тримесечие.

На годишна база цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили с 9% през септември, което бе и най-слабото им повишение от 11 месеца насам. Слабото им представяне се е предопределило от изключително силното им повишение през изминалата година, коментират още пазарните участници.

В същото време до голяма степен забавянето на ръста се предопределя и от политиката на повишение на лихвите от страна на Английската централна банка през последната една година.

Тя обаче най-вероятно е към своя край, като всички анализатори прогнозират, че следващото действие за промяна на краткосрочните лихви в кралството ще е в посока на тяхното понижение.

Следващото заседание е насрочено за 4 октомври, като на него се очаква нивото на лихвите да бъде запазено непроменено при 5.75% на годишна база.