Половината нови жилища са построени на морето

2286
Половината нови жилища са построени на морето

Близо половината от новопостроените жилища в България през последните осем години са в и около градовете Варна и Бургас. Това показва анализ на МКБ Юнионбанк, изготвен на база данните за периода 2004 – 2011 г. Този период е избран неслучайно – именно през него се осъществи т.нар. строителен бум.

За тези осем години в страната са построени нови 125 хиляди жилища, като близо 60 хиляди са на морска територия или това представлява дял от 48%. Сериозна част от тези апартаменти се падат на т.нар. ваканционни имоти. Техният точен брой не е възможно да се изчисли на база представителните данни, но се допуска, че са над 25-30 хиляди. Изчисленията показват още, че реално в пет града (Бургас, Варна, София, Пловдив и Велико Търново) са концентрирани 75% от новите жилища, въведени в експлоатация през последните осем години.

Град Бургас и областта остава първенец по брой построени имоти, като там са концентрирани над 28% от всички нови жилища или това са над 35 хиляди апартамента за последните осем години. Градът „посреща“ строителния бум с едва 1806 нови жилища през 2004, за да достигне техният годишен брой 5326 в началото на кризата.

На второ място по численост на новите жилища е Варна и областта, като всеки пети имот е именно там построен. В абсолютни числа новите имоти в града и околностите му през разглеждания период са близо 25 хиляди. Едва на трето място е София с нови 18712 жилища, което е дял от 15% в новопостроените имоти. Пловдив е на четвърта позиция със 7704 нови имоти и дял от 6 на сто, следван от Велико Търново с 5773 жилища и дял в новата строителна продукция от близо 5%. Имотите в градовете и областите, където се развива зимен туризъм са около 3200, като в това число вероятно преобладават тези с ваканционен характер.

Пикът на новите жилища е бил през 2009 година, когато са въведени в експлоатация нови 22 хиляди жилища. Отново половината от тях се падат на морските градове и области. За сериозността на строителния бум, който страната ни преживя през последното десетилетие, , говори факта, че новите жилища през 2004 г. (която приемаме за начало на този бум) представляват едва 37% от новите имоти, получили акт 16 през годината на пик 2009. С други думи строителството на нови апартаменти се е утроило за пет години преди да започне бързо да спада с началото на икономическата криза. През 2011 новото строителство вече представлява 63% от пиковите си нива, регистрирани през 2009 и продължава бързо да спада.

Независимо че строителният бум от последното десетилетие изглежда рекорден, сравнението с данните от последните 37 години показва друго. От 1975 г. насам в България са построени нови 781 хиляди жилища. Най-голям дял от тях (над 328 хиляди или реално половината) са пуснати за ползване през периода 1985-1992. Строителният бум от 2004 със 125 хиляди нови жилища насам реално е едва на трета позиция от четири разглеждани периода и е сравним с този от 1992-2001, когато са построени 114 хиляди имота.

Демографски погледнато, през разглежданите 37 години населението на страната се е стопило с 1,36 млн.души. Намалението обаче засяга основно селата, където жителите спадат с над 1.6 млн. В градовете се регистрира увеличение с 277 хиляди души. Може би най-интересни са актуалните данни от последното десетилетие, когато населението в България като цяло намалява с 563 хиляди, като основно отново намалението е в селата. Вече обаче се наблюдава спад с около 135 хиляди души и в градовете. Очакванията са тези тенденции да се задълбочават през следващите десетилетия.

Ако демографските тенденции влияят негативно върху новата строителна продукция, то в същото време недоброто състояние на част от сградния фонд в страната, наред с новите изисквания на купувачите и относително по-ниските цени (като достъпност), влияят положително.

При над 125 хиляди нови жилища през последните осем години, увеличението при ипотечните кредити за същото време е с около 100 хиляди до 158579 заема. Добре е да се има предвид, че не всички ипотечни кредити се теглят за покупка на ново строителство.

От началото на кризата насам ипотечните кредити бележат ръст в абсолютни числа от около 20 хиляди нови заема, като очакванията са и през тази година да се регистрира едноцифрен ръст в новоотпуснатите ипотечни кредити.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...