Жилищните имоти, взети обратно от банките в САЩ заради неизплатени задължения по ипотеки, са се удвоили за месец май, съобщава RealtyTrac. Освен това просрочените ипотеки за периода са се повишили с 48% спрямо същия период на миналата година.

Според данните един от всеки 482 американци собственици на жилище го е изгубил заради просрочена ипотека или е получил предсрочно предупредително писмо, че жилището му ще бъде обявено от банката кредитор за продажба.

Това е най-високият процент, откакто базираната в щата Калифорния компания Irvine започна да прави такива изследвания и статистики през януари 2005 г. Най-висок процент просрочени ипотеки и върнати на банки жилища има в щатите Невада, Калифорния и Аризона.

Ню Джърси, който до скоро заемаше добра позиция в тази мрачна статистика, влезе след изнасянето на последните данни в първите 10 дестинации в САЩ.

В най-големия град в щатите – Ню Йорк - броят на просрочените ипотеки представлява 30% от всички продажби на жилища, като се очаква до края на годината те да се увеличат с нови 1.2 млн. броя. Това става ясно от прогнозните мнения на анализаторите от RealtyTrac.

Собствениците на жилища обикновено получават предупредителни писма около 90 дни преди крайния срок на изтичане на задълженията към банките. Ако и в този срок собствениците не успеят да погасят задълженията си, жилището се обявява за продажба.

След регистрираното увеличение банките кредитори са взели обратно заради неизплатени задължения около 74 хил. жилища за месец май, сочат официалните данни.

В щата Аризона, който е с най-висок процент на просрочените ипотеки, един от всеки 201 собственици на жилище е получил предупредително писмо.

Единственият град, който попада сред първите 10 с най-висок процент на просрочени ипотеки е световна столица на хазарта – Лас Вегас. Въпреки че в града се инвестират милиони в строителство, всяка година то е предимно насочено в сектора на туризма и казината.

Въпреки че богати хора от цял свят идват да пръскат парите си в града, собствените му жители нямат средства да покрият жилищните си кредити, коментират анализаторите.