Ръстът наемите в софийските молове

1878
Ръстът наемите в софийските молове

Инвестициите в бизнес имоти отбелязаха най-силното си първо тримесечие за последните 7 години със сделки за доходоносни активи и парцели за строителство на обща стойност 92 млн. евро. Това показват данните за първото тримесечие на 2016 г. на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония.

По данни на компанията подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти е 285 млн. евро. Сега пазарът е далеч от тези стойности и по-скоро се връща към нормалния си ритъм след годините на слаб интерес и ограничен брой сделки.

„През първото тримесечие наблюдавахме повишена активност във всички сегменти – интересът към парцелите остава силен, като едновременно с това растат и сделките с доходоносни активи. Добър знак е, че чужди инвеститори, които вече са на българския пазар, разширяват дейността си снови сделки и търсят още възможности“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman & Wakefield.

По думите му българският пазар е интересен за инвеститори, които вече са в региона или на местния пазар и се стремят да диверсифицират портфейлите си. Като цяло купувачите имат реалистична оценка за пазара и се насочват към имоти с потенциал за развитие. Строителството на жилищни, индустриални и офисни проекти също тече с високи обороти и поддържа активността на пазара на парцели.

Сред по-значимите сделки през тримесечието бяха придобиването на Mall Plovdiv от досегашния съдружник в проекта Avestus Capital Partners, покупката на Sofia Airport Center от фонда Revetas Capital, както и сделката за Retail Park Plovdiv с „Баумакс България“.

Индустриални площи

Очакваното скорошно завършване на няколко логистични проекта с общо 31 000 кв. м площи под наем доведе до лек ръст на незаетостта в София. През първото тримесечие делът на свободните площи се увеличи до 3% от общото предлагане, което възлиза на 871 386 кв. м, показват данните на Forton/Cushman & Wakefield.

Въпреки този ръст нивата на незаетост остават в здравословни граници. Липсата на свободни качествени площи в съществуващите обекти е предпоставка новите проекти сравнително бързо да бъдат усвоени от наемния пазар. Слабо звено в преговорите остава продължителността на договорите, доколкото собствениците търсят дългосрочни ангажименти, а наемателите не са склонни на такива.

„Като цяло, стабилизирането на обемите в търговията на дребно и логистиката се усеща и при индустриалните имоти, където търсенето на площи за складиране и обработка на товари остава стабилно. В София предлагането на модерни логистични площи е ограничено и това даде импулс за лек ръст на наемните цени през последните тримесечия“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ във Forton/Cushman & Wakefield.

В резултат от този дисбаланс през първото тримесечие на 2016 г. наемите за първокласни индустриални площи в София продължиха леко да нарастват, достигайки средно 4.20/кв. м евро. В сравнение с предходното тримесечие ръстът е 3%, а на годишна база достига 12%. Прогнозата е в краткосрочен план плавното покачване на наемите да продължи.

Благодарение на продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост, интересът към производствените площи също остава висок. През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в „Тракия – икономическа зона“ около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и др. В района на София индустриалната зона в Божурище също привлече значими инвестиции през периода.

Търговски площи

Липсата на мащабни нови проекти продължава да концентрира активността на наемателите във вече работещите на пазара на търговски площи. През първото тримесечие единственото по-значимо завършване бе това на комплекса San Stefano Plaza в центъра на София, който включва 7 000 кв. м търговска част.

Очакванията са в големите градове делът на обособени търговски зони, част от големи мултифункционални комплекси, да расте. В същото време завършените през последните години мащабни търговски центрове наситиха пазара и започване на нови проекти в този сегмент не се очаква. Строителство тече единствено в Пловдив, където в процес на завършване е Markovo Tepe Mall, а Galeria Plovdiv бе затворен за цялостно преустройство.

„След годините на бързо насищане на пазара с модерни търговски площи, балансът постепенно се възстановява – потреблението плавно нараства, търговците търсят възможности за нови обекти, предлагането се стабилизира. Тъй като нови значими проекти не се започват, стремежът сега е работещите търговски центрове да се позиционират добре и да заздравят позициите си“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

В тази посока продължава и преструктурирането на City Center Sofia. В търговския център приключва обновяването на общите части, както и на по-голямата част от съществуващите обекти. В същото време продължава освежаването на микса от наематели със съдействието на Forton/Cushman&Wakefield като ексклузивен агент.

С посредничеството на компанията през първото тримесечие бе подписан договор с Reserved, който ще отвори в мола най-големия си магазин в София. В началото на годината бе открит и обектът на Sport Depot в търговския център. Очаква се цялостният процес по преструктуриране на City Center Sofia да приключи до есента и през септември търговският център да представи новата си концепция.

Стабилизирането на пазара се отрази и на наемите. Нивата за първокласни площи в моловете в София отбелязаха лек ръст и през първото тримесечие достигнаха средно 28/кв. м евро. На главните търговски улици в столицата наемите остават стабилни на 46 /кв. м евро.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

второкласник
# 0
11:04 | 28 April 2016
Пичове, имате ДВЕ потресаващи правописни грешки в заглавието "Ръстът наемите в софийските молове". Нищо не рЪсте и даже растенията не рЪстЪт!!!! Стегнете се и я оправете!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg