Ръстът в ипотечното кредитиране плавно се забави и през тази година ще бъде около 45 процента, прогнозира пред журналисти днес изпълнителният директор на "Кредит Център" Тихомир Тошев, цитиран от БТА.

Процесът е свързан с оскъпяването на финансовия ресурс и забавянето на растежа на цената на недвижимите имоти. Вече не може да се очаква ръст от 30 процента годишно на тези имоти, както беше през последните години, добави той.

Очаква се Европейската централна банка да повиши с 0.25 на сто лихвата на EUROBOR и това ще накара някои наши търговски банки да вдигнат лихвите по ипотечните кредити с 0.3-0.6 на сто, съобщиха членове на Асоциацията на кредитните консултанти в България. Организацията беше представена днес официално пред журналисти.

Тази политика няма да бъде последвана от всички банки, защото от началото на годината вече имаше увеличение на лихвите, които са от 0.2 процента до 1.25 на сто по-високи, смятат специалистите. Успокояването на ръста на кредитите е свързано и с по-високата инфлация, която изненада всички и прави хората несигурни, коментират те.

От друга страна нивото на шестмесечния EUROBOR не може да се повишава много от Европейската централна банка, защото ще оскъпи еврото и ще направи икономиката на ЕС по-слаба спрямо САЩ, посочиха експертите.

Проблем пред кредитирането в България е, че нашите банки все още не предлагат кредити с наистина фиксирана лихва за целия период на изплащане. Сега такава лихва се използва само за промоционален период, посочи Деян Василев, изпълнителен директор на "Кредит Ланд".