Строителството на магистралите, с които премиерът толкова се гордее, не спасява бранша в кризата. 39% от строителните фирми не са имали нито една нова поръчка през 2012 г., отчетоха от Камарата на строителите в годишния си доклад, съобщи в. Сега. Според данните 87 на сто от фирмите са свили значително оборотите си. Към ноември в строителната камара са регистрирани 4204 фирми, 84 от тях са чужди.

От доклада става ясно, че инфраструктурното строителство - гордостта на правителството на ГЕРБ, дава хляб на миниатюрен процент строителни компании. Според данните на камарата то "далеч не е очакваната спасителна алтернатива за бранша в криза. Поръчките се изпълняват от ограничен брой фирми и на практика осигуряват заетост едва на 1.3% от регистрираните".

Строителната продукция се е увеличила леко - към септември при сградното строителство има незначителен ръст от 2.3% в сравнение със същия период на 2011 г. За сметка на това инженерното строителство е намаляло с 16.6% в сравнение с 9-те месеца на 2011 г. От камарата очакват тази година жилищното строителство да се крепи само на саниране и реновация, но не и на реално нови сгради.

Европейските проекти на държавата и общините продължават да крепят бранша и през миналата година - над 80% от оборота в строителството се формира от тях.

Камарата обаче отбелязва с разочарование, че "очакваните спасителни средства за строителния бранш за 2013 г. в размер на около 600 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" за изграждане и реконструкция на ВиК мрежа и пречиствателни станции се пренасочват по друго направление поради реалната заплаха от загуба". Според строителите така се подменят приоритетите на програмата, независимо че има разрешение от Брюксел.

Докладът не съдържа окончателни финансови резултати, но прогнозно оценява произведената продукция през 2012 г. на около 11 млрд. лв., което връща строителството 6 години назад.

Според националната статистика 52 хил. души от сектора са останали без работа от януари до септември 2012 г., но според анализи на строителната камара реалното число е над 100 хил., тъй като голяма част са в сивия сектор.

Браншът се сблъсква с "тежки и понякога абсурдни тръжни процедури" при обществените поръчки. Строителните компании искат типови търгове и конкурси, които да изчистят дискриминационните условия.

Като пречки са посочени големият обем дублираща документация, различни тълкувания на текстовете, липса на прозрачност при оценка на проектите, забавено подписване на договорите.

Критикува се и все още невъведеното електронно обслужване, от което ще могат да се възползват само 5000 фирми от всички съществуващи.