Евтини апартаменти съживиха пазара за имоти в Перник. За първи път от години насам през последните съботи графикът ни е запълнен, твърдят брокери.

Събуждането след летаргията било провокирано от поредното поевтиняване на жилищата, които се предлагат за около З5 000-40 000 лева.

Купуват се апартаменти, чиято цена почти граничи с подаръка, коментират от местните агенции. При това купувачите били придирчиви, пазарели се и искали за същите пари да се направят още подобрения, твърдят брокери.

Тази тенденция важела и за къщите. След като преди няколко години пенсионери от София си купиха евтини жилища в близкия Перник, отново се забелязвала тенденция за преселение от столицата. На ход сега са дошлите да работят в големия град хора от провинцията, за които било по-изгодно да си купят жилище в Перник вместо да плащат наеми в София.

Близостта до столицата, новата автомагистрала "Люлин" и евтиният пазар, правел апартаментите тук атрактивни за тях. Жилища купуват и млади семейства, които имат сигурни доходи и могат да си позволят да отделят месечно от бюджетите си по 500-600 лева, за да изплащат кредита към банките.

Поевтиняването на пазара за имоти започна от 2008 година. Тази година обаче се очертава като пикова. Въпреки припокриването на голяма част от офертите в различните имотни агенции, предлагането продължава да надвишава в пъти търсенето.

Източник: БТА