Цените на имотите в големите градове на страната са се движили изключително разнопосочно през първата половин година, сочат данни на Адрес.

Сравнение на първото полугодие на тази година с втората половин година на миналата сочи понижение от 5.7% в имотите в София до средно ниво от 707.4 евро.

За сравнение през втората половина на миналата година, средните цени в столицата са били при ниво от 750.4 евро за кв. м.

И докато понижение регистрират средните цени, съпоставени за тези периоди и във Варна - в размер на 4.66% до 677.21 евро за кв. м, то повишение се регистрира в Бургас и Пловдив.

В морския град ръстът е далеч по-скромен от 7.6% и средни цени от 590.9 евро, докато в Пловдив поскъпването е от цели 19.5% до 608.45 евро за кв. м., според данни на имотната агенция.

Като цяло различните трендове в цените на имотите са следствие от тенденцията за стесняване на спреда в цените на имотите в най-големите градове на страната ни.

Разнопосочни движения в цените на имотите откриваме и при по-малките градове. Най-високи като абсолютна стойност остават цените на имотите в Сандански. В курортния град средната продажна цена е била 562.41 евро за кв. м. Следват Стара Загора с 461.56 евро, неизменно следвана от Велико Търново с 461.28 за кв. м.

Най-голямо понижение през първите шест месеца на годината бележат цените на имотите в Сливен, понижили се с 23.7% спрямо средното им ниво през второто полугодие на миналата година до 235 евро за кв. м.

Сливен е градът и с най-ниски продажни цени за посочения период сред водещите градове в страната.

Втори в тази негативна класация със спад от 21.2% е Перник, където квадратен метър се е продавал за средно 340.37 евро през първото полугодие.