За разлика от 2010 г., когато спадовете в цените на имотите бяха около 10%, през 2011 г. характеризиращ пазара е среден 5-процентен спад в цените на различните имоти. Добрата новина от изминалите месеци е нарастването на обема на покупко-продажбите, което е очакван първи положителен сигнал за започващо възстановяване на имотния пазар от кризата, се казва в анализ за състоянието на пазара на Bulgarian Properties.

През първото полугодие на 2011 г. най-активни са пазарите в София и по южното Черноморие. Пазарът в София е движен изцяло от български купувачи, а този по морето - почти 100% от руски купувачи. Продажбите в тези 2 региона съставляват 40% от общия обем продажби.

Прогнозата ни за 2011 г. беше да нараснат обемите от сделки, което вече е факт и при положително икономическо развитие и сбъдване на прогнозите за ръст от около 3% на икономиката (което излезлите вече първи данни показват, че е налице) цените на имотите да започнат да нарастват от края на 2011 до пролетта на 2012.

Взимайки пред вид усложняването на ситуацията с дълговата криза в Европа, при по-голямата несигурност около икономическо възстановяване по-реалистичният сценарий е 2011 г. да завърши с минимален спад на средните цени в рамките на около 2%.

Относно столицата, която е най-големият локален пазар, броят на издадените разрешителни за ново строителство все още е малък и строителните предприемачи се страхуват да стартират нови проекти.

В столицата София е започнал процес по изчистване на съществуващата наличност от готови и завършени апартаменти ново строителство и процесът вероятно ще приключи до края на 2013 г., смятат от Bulgarian Properties

Едва след това и при наличието на подходящи икономически и пазарни условия може да се наблюдава растеж на предлагането на ново строителство.

При старото строителство сделките и търсенето са постоянна величина, но след няколко години би могло да има нови по-масови процеси по миграция на собствениците на старо строителство към по-модерни решения, което допълнително ще стимулира новото строителство.

Купувачите, които движат пазара, са основно българи и руснаци - тази тенденция се установи като трайна през последните няколко тримесечия. Кръгът от националностите на потенциалните купувачи се е свил значително и в момента се разчита на руснаците и на местното търсене. Покупките от страна на британци са по-скоро изключение и са съсредоточени основно към най-евтините имоти - основно селски къщи. Има единични сделки и с представители на други страни, но те са по-скоро случайни, отколкото някаква тенденция.

Основното търсене на руснаците е насочено към апартаменти по морето. Тяхното желание е да имат имоти за ваканция, с всички удобства, близо до магазини, ресторанти и др. Именно затова и предпочитат обзаведените апартаментите в готови и работещи комплекси. Ски курортите за тях не са толкова привлекателни, може би по-привлекателни са спа курортите, но в традиционните такива няма голямо предлагане и то е по-скоро във високия ценови клас, докато руснаците търсят предимно евтини предложения в момента. Селските имоти трудно ги привличат, когато са отдалечени от удобства, с труден достъп и непригодни за живеене. Основният ценови диапазон, в който руснаците купуват, е между 10 000 и 50 000 евро за различните видове имоти. Най-вече между 20 000 и 40 000 евро за апартаменти по морето.