Спират строителството в градинки?

963
Спират строителството в градинки?

Ревизия на актовете за възстановяване собствеността върху имоти, които са предвидени за озеленени площи, предвиждат промени в Закона за устройство на територията, внесени от заместник-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие и благоустройство Николай Пехливанов ("Атака"). Измененията бяха представени на дискусия днес в Народното събрание.

Тяхната цел е да се спре застрояването "на парче" и презастрояването, докато не се изгради и приеме цялостна визия за общото планиране на териториите.

Предвижда се спиране на възможността да се обособяват нови зони за застрояване вътре в жилищните комплекси. Сред предложенията е забрана за строителство върху имоти с променено предназначение, които не отговарят на предвижданията на действащите устройствени планове.

Пехливанов иска и по-голяма тежест на мнението на гражданите при изготвянето и одобряването на устройствените планове. Друга цел на измененията е да се спре хаотичното строителство извън границите на населените места. Затова депутатът предлага да не се допуска промяна на предназначението на земи в територии, които нямат одобрен действащ устройствен план.

Спирането на хаотичното строителство, безразборното презастрояване и изграждането на съвременна инфраструктура във всяка отделна община, отговаряща на потребностите на нейните граждани, могат единствено да се случат с изработването и влизането в сила на общ устройствен план за всяка община, смята Пехливанов.

Той отбеляза, че продължава презастрояването за сметка на зелени площи - политика, която не се подкрепя от обществото. Липсва цялостен план и концепция за развитието на териториите, от 264 само 53 общини имат устройствени планове, посочи той. Според него основният акцент трябва да се сложи върху обновяването и съхраняването на вече изградените квартали, а не да се правят "кръпки" и презастрояване без цялостно планиране.

На дискусията присъстваха представители на неправителствени организации, включително от различни квартали на София, като най-много бяха жителите на "Люлин". В разговора участваха и членове на асоциация "Родители", които призоваха архитектите при правенето на общите устройствени планове да предвиждат и "петна" за училища, тъй като образованието е едно от основните задължения към децата.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg