Независимо от края на Олимпийските игри и глобалния икономически спад, строителният бум в Китай не само не показва забавяне, но и се превръща в един о най-големите в историята на човечеството, пише USA Today.

По данни на консултантската агенция McKinsey Global Institute до 2025 г. в страната ще се появят над 5 млн. нови сгради, между които 50 хил. небостъргачи.

Изнасянето на стотици милиони хора от селата в градовете ще доведе до увеличение на градовете в Китай с над 1 млн. жители до 221 и световните производители вече предвкусват огромните печалби от дейността си в тях.

Американската компания - производител на строителни материали Caterpillar например вече получи печалба от 2 млрд. долара от дейността си само в северната част на страната.

Сред големите проекти, които се реализират в Китай, следва да се отбележи както грандиозният олимпийски стадион "Птиче гнездо" и 101- етажният небостъргач Shanghai World Financial Center, така и най-голямото виенско колело в света, чиято височина ще бъде 207 м, а цената- 290 млн. долара.