За следващите две-три години в България ще се построят първите "зелени сгради". Вече се работи по проект за курортно селище по българското Черноморие, което ще бъде с нулеви емисии въглероден диоксид. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на "Колиерс интернешънъл - България" Атанас Гаров.

Селището ще се снабдява с енергия изцяло от възобновяеми източници. Първата фаза на проекта се очаква да започне да се реализира до две-три години.

Гаров участва в семинар, посветен на устойчивото развитие в сектора на недвижимите имоти. Гаров се въздържа да съобщи кой е проектант и инвеститор на обекта. Той уточни, че голяма част от технологиите, които се използват при изграждането на "зелените сгради", не са познати за българските специалисти и засега те се проектират от
международни компании по аналогия с първоначалното строителство
на моловете в България.

Световната практика показва, че първоначално се появяват "зелени сгради", обслужващи бизнеса - офис, търговски и индустриални центрове, каза Гаров. Средно инвестицията в "зелена сграда" е с около два процента по-скъпа от тази в строителството на конвенционални сгради. Първоначалната инвестиция в номинално изражение е между 30 и 50 долара на кв. м, което за България е между 2 и 8 на сто от общата инвестиция в един проект, каза Гаров.

В България предстои въвеждането на задължителната европейска класификация на сградите, свързана с вредните емисии и енергийната ефективност, припомни Гаров. От януари 2008 г. тази класификация ще стане задължителна за старите страни-членки на ЕС.