Цените на имотите в 20-те най-големи щатски метрополиса са отбелязали най-голямото в историята си понижение през април, посочиха изнесени данни.

Индексът S&P/Case-Shiller, следящ промяната на цените в тези градове, се е понижил с 15.3% през април на годишна база, което е значително повече от прогнозите и от спада им с 14.3% през март.

Индексът е бележел спад през всеки от месеците от януари миналата година сам, според данните. Статистиката за индекса е стартирала през 2001 година.

До голяма степен в основата на лошото представяне на показателя продължават да стоят кризата наблюдавана на щатските ипотечни пазари. Тя от своя страна води до затягане на условията по отпускане на ипотечни кредити за щатските потребители.

Специалистите коментират, че на пазара има толкова много запаси от непродадени жилища, че е възможно да станем свидетели на по-нататъшно понижение в цените на имотите във водещите щатски дестинации.

Цените на имотите са регистрирали понижение от 1.4% на месечна база през април, след като през март регистрираха спад от 2.2% на месечна база, посочи доклада.

По-нататъшна яснота относно пазара на имоти в най-голямата световна икономика ще бъде внесена след изнасянето на данните за продажбите на нови жилища, които се очаква да достигнат 17-годишен минимум.

Не са много обнадеждаващи очакванията на фона на данните за май за ръст от два пъти на обявените за продажба домове от щатските банки, както и нарастване на лошите ипотечни заеми с 48%, по данни на RealtyTrac Inc.