Цените на търговските имоти в САЩ са отчели понижение с 9.7% за месец юли, в сравнение със същия период преди една година, става ясно от данни на Moody's.

Една от основните причини за това е пониженият брой на транзакциите в сектора на недвижимите имоти заради несигурното положение на пазара, пише TurkishDailyNews.

Цените на офисите, търговските площи за продажба на дребно, както и индустриалните и жилищни имоти, са се понижили, става ясно още от данните на базираната в Ню Йорк компания Moody's.

Общият брой на сделките с търговски имоти в най-силната световна икономика е спаднал с цели 46% за месец юли спрямо година по-рано. От друга страна, спадът в стойността на долара при международната търговия допълнително усложнява положението на пазара.

Освен всичко това, средният период, за който търговските имоти сe държат преди собствениците им да решат да ги продават, се е покачил на седем години и един месец през 2008 г., спрямо шест години и един месец миналата година.

През 2006 г. този период е бил 5 години и 10 месеца, припомнят анализатори от Moody's. Намаляването му толкова бързо говори за увеличен страх на собствениците на търговски имоти от фалити или големи финансови загуби.

Прогнозите на анализаторите сочат, че цените на търговските имоти ще последват тенденцията за понижение, както при жилищните имоти, поне още половин година.