Апартамент от 16.7 кв. м в един от най-известните квартали на Хонконг, наричан High Place, се предлага за сумата от 516 000 долара.

Това е приблизително 31 000 долара на кв. м. Агенцията, предлагаща имота, информира, че той е напълно обзаведен и се намира в район с възможности за доста забавления.

Но дори и за стандартите на Хонконг, апартаментите тук стават все по-малки и по-малки. Подобно на Лондон и Ню Йорк, част от купувачите са милионери и милиардери от различни краища на света, но най-вече от Китай, желаещи да вложат парите си в имоти.

Наскоро проучване, сравняващо доходите на средната класа със средната цена на имота в определени части на света, класира Хонконг на челна позиция сред най-недостъпните в света със съотношение 17 спрямо годишните доходи. За сравнение, вторият в подреждането - Ванкувър - е с 10.1, а Ню Йорк е на седма позиция със съотношение 6.1.

От 2007 г. насам доходите в Хонконг са се повишили с 42%, а цените на имотите са добавили 154 на сто, сочат данни на правителството.

The Wall Street Journal информира и за няколко обяви в Хонконг. Апартамент от 21 кв. м се предлага за 500 хил. долара, а друг от 18 кв. м се предлага за около 400 хил. долара, но той е разположен срещу две погребални бюра.

Имот от 22.5 кв. м в луксозния комплекс Axis е на пазара с цени между 710 и 750 хил. долара.

Именно заради високите цени на имотите хората в Хонконг дори разделят жилищата си на две на по около 10 кв. м, за да отдадат едната част под наем.

Вижте още: Как е изглеждал Хонконг преди 40 години