С 10 процента са се повишили цените на жилищата у нас през първата половина на годината. Това показва проучване, обявено от брокери. Средната цена на квадратен метър за първите шест месеца на 2007 г. е 692 евро, спрямо 627 евро към края на миналата година, допълва Lev.bg.

От големите градове в страната като София, Пловдив, Варна и Бургас с най-голям ръст на цените е Бургас – 16.52 процента. Със 7.15 процента са се увеличили цените на имотите в София, като столицата на второ място по ръст на цените от големите градове. Най-голямо е поскъпването в кварталите „Надежда”, „Люлин”, „Манастирски ливади”.

Ограниченото предлагане на панелни апартаменти е друга тенденция, с която се характеризира първото полугодие на 2007 г. Според брокери това е довело до поскъпването на панелките, като цените са надминали тези на новото строителство.

Най-продаването жилище както през миналата година, така и през първото полугодие на тази е двустайният апартамент, като той съставлява 47 процента от всички сделки на жилищни имоти.

Продадената най-евтино къща е в Ловешка област на цена от 1500 евро. Най-евтиният апартамент е купен за 11280 евро.

Според прогнози на брокери, до края на годината имотите ще продължават да поскъпват, като ръстът ще е от 10-15прцента, информира ощеLev.bg.