Жилищният кредит у нас запазва високи темпове на нарастване

513
Жилищният кредит у нас запазва високи темпове на нарастване

Жилищният кредит в България запазва високите темпове на нарастване, отчетени през последните няколко месеца, като продължава да се увеличава с около 75-79 на сто годишно. Това показват данни от доклада на Индъстри уоч за пазара на жилища в страната през третото тримесечие на 2007 г., разпространен днес.

Основно негативно последствие от глобалната ипотечна криза за България е оскъпяването на външното финансиране, което ще се отрази както на българските банки, така и вероятно на чужденци или имигранти, които купуват недвижима собственост у нас.

Лихвите по деноминирани в левове жилищни кредити постепенно се понижиха - от 8,48 на сто през май до 8.12 на сто през юли, показва проучването. Рестриктивната парична политика в България (повишаването на задължителните минимални резерви от БНБ) и в Еврозоната (трайното увеличаване на базисната лихва), оскъпява достъпа до финансиране на банките. Допълнителен натиск в тази посока напоследък оказва и намалялата ликвидност на глобалния междубанков пазар вследствие на ипотечната криза в САЩ, се отбелязва в доклада.

Растежът на 12-месечна база на новите разрешения за жилищно строителство се забави спрямо първото тримесечие, както като брой разрешения, така и като разгъната застроена площ, сочи проучването.

Средните цени на жилищата през второто тримесечие по данни на НСИ забавиха своя ръст до 5.4 на сто (спрямо първото тримесечие), като цената достигна 1041 лева на квадратен метър; за 12-те месеца до юни промяната в средните цени е 27 на сто.

В София малките апартаменти остават относително най-скъпи като цена на квадратен метър, въпреки че се регистрира повишен ръст и сред по-големите тристайни апартаменти. Средните наеми в столицата са нараснали с около 4 на сто след последното наблюдение на Индъстри уоч през юни.

Тристайните апартаменти в престижните райони продължават да бъдат относително по-евтини за наемане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg