MORPHotel - бъдещето на ваканционните круизи?

9825
MORPHotel - бъдещето на ваканционните круизи?

Ако някога сте си мечтали да пътувате по света и да изследвате неизвестни места, тогава MORPHotel може да се окаже ваканцията на бъдещето за вас, пише CNN. Проектиран от архитекта и инженер Джанлука Сантосуосо, MORPHotel цели да създаде нова концепция за луксозните хотели.

„Гръбначният стълб“ на хотела му позволява да адаптира формата си според метеорологичните условия и мястото, на което е пуснал котва.

Концепцията на MORPHotel се основава на четири основни стратегии: пространство между отделните части, закотвяне в градско пристанище, адаптивна форма и самодостатъчност. MORPHotel използва морето, не само за да отведе посетителите от точка А до точка Б, както правят круизните кораби, но и да изследва областите по пътя.

Разходът на гориво на круизните кораби е около 470 литра на километър, докато MORPHotel ще се стреми да се носи по морските течения.

Топ 10 луксозни хотели за 2016 г.Подреждането е на платформата за резервации на хотели Hotels.com

 

По време на пътуването си по света MORPHotel ще спира в градовете, които среща по пътя си, и ще се превръща в тяхно временно продължение. Той ще осигурява добавена стойност за местните жители, които могат да се възползват от услугите му като театър, ресторанти и фитнес център, а градът ще отваря врати за гостите на хотела.

Сантосуосо смята, че тези характеристики ще помогнат за изчезването на традиционното разделение между „турист“ и „гражданин“ и ще открият пътя за появата на нова единица - „туризън“ (от „tourist” и „citizen” на английски – бел. ред.)

Това позволява на MORPHotel не само да достига пристанищата на градовете, като променя формата си, но и да се превърне в независим морски организъм. Предвид еднокилометровия си гръбнак, хотелът може да се превръща в изкуствен залив, на който кораби и лодки да намират подслон.

„Една от основните цели, които опитваме да постигнем в този проект, е да създадем голям, независим, самодостатъчен изкуствен организъм“, казва Сантосуосо. Енергията ще се осигурява от слънчеви панели, които ще бъдат поставени в горната част на корпуса, както и от двата края на гръбнака чрез движението на вълните. Освен това на MORPHotel ще се събира дъждовна вода, а морската ще се обезсолява.

Тази самодостатъчност ще бъде използвана и за производството на някои видове храни, тъй като на всеки от централните прешлени ще има малка зеленчукова градина. Тази част от хотела ще функционира като голяма плаваща ферма, в която ще се отглеждат зеленчуци, животни и ще се съхраняват храни.

Снимки: travelandleisure.com, m2now.co.nz

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg